23948sdkhjf

Affärsmentorer stöttar forskare

Final för mentorprogram. Åtta team med forskare och näringslivsprofiler gör upp om finalplatsen på torsdag.
Ingenjörsvetenskapsakademien och Vinnova gör i gemensam sak ett slag för forskare utan kommersiell erfarenhet som vill kommersialisera sina forskningsresultat. I mentorskapsprogrammet Mentor4Research har forskare tillsammans med sina mentorer under året arbetat i team och nu på torsdag hålls finalen där åtta lag tävlar om förstaplatsen.

- Alla årets åtta finalister har gjort mycket stora framsteg, det är utan tvekan starkaste finalfältet någonsin. Det är fascinerande att se vilken utveckling det kan bli för en forskare som samarbetar med en mentor från affärsvärlden, säger Anders Gezelius, nationell programledare för Mentor4Research, i ett pressmeddelande.

Mentorskapsprogrammet körs för åttonde året i rad och är en möjlighet för forskare från utvalda universitet, högskolor och forskningsinstitut. Programmet vänder sig till forskare inom olika discipliner som naturvetenskap, teknik, medicin och humaniora. När forskarna valts ut handplockas mentorer från näringslivet utifrån forskarnas behov.

Inom det medicinska fältet deltar Marija Cvijovic, från Chalmers, som studerar matematiska modeller för att minska antibiotikaresistens. Hennes mentor Lena Blomberg är ursprungligen forskare, men driver i dag konsultbolaget Ochstra. Hon har de senaste 15 åren arbetat som vd för Teknikbrostiftelsen, Innovationsbron Väst samt som Regionsdirektör för Innovationsbron. Moa Fransson, från Uppsala universitet, forskar på genteknik och differentiering av stamceller och har tilldelats Malin Graffner Nordberg som mentor. Malin Graffner Nordberg arbetar med affärsutveckling och kommerisialisering på UU Innovation. Hon är också styrelseledamot i Uppsala Innovation Centre och har arbetat som vd för Innoventus Project och senior forskare på Biovitrum. Från Karolinska institutet deltar Jens Frauenfeld som forskar på nanopartiklar för dosering av läkemedel. Hans mentor Peter Singer har jobbat med affärsutveckling och projektledning i globala läkemedelsföretag som Roche och Pharmacia, både i Sverige och USA. Anne-Li Lind, från Uppsala universitet, forskar på biomarkörer inom patofysiologin bakom kronisk smärta. Syftet är att hitta lösningar för diagnostisk och terapeutisk användning. Hennes mentor Lena Söderström är i dag vd på forskingsbolaget Senzime och har tidigare bland annat varit vd på vaccinbolaget Isconova.

Övriga finalister är:

Emma Björk, Linköpings Universitet, forskar inom materialvetenskap med inriktning mot mesoporösa material – Mentor Jonas Nilsson. Per Olof Holtz, Linköpings Universitet, forskning inom nanofysik-området; kvantstrukturer baserade på halvledare, med tillämpningar inom främst optoelektronik – Mentor Gustav Hallgren. Aldo Jesorka, Chalmers, forskning kring mikro- och nanoteknologi – Mentor Johan Westling. Yanting Sun, KTH, forskar kring förnyelsebar energi – Mentor Lars Wedenborn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062