23948sdkhjf

Ska hindra infektioner i vården

Tre projektledare får stöd genom Bio X-programmet att utveckla sina idéer till kommersiell fas.
Finansieringsprogrammet Bio X har valt ut tre projekt som får stöd att vidareutveckla sina produktidéer som kan minska vårdrelaterade infektioner. Innovatörerna bakom projekten får dela på sex miljoner kronor och får stöd från industri, akademi och sjukvård att utveckla sina koncept.

Christopher Holmström från Catheasy Västerås är en av projektledarna som går med i Bio X-programmet. Hans idé baserar en ny metod att minska skada, infektion och smärta vid kateterisering och på så vis undvika urinvägsinfektion hos patienter sombefinner sig under sjukhusvård.

Peter Löwenhielm från SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, leder ett projekt som syftar till att minska infektioner i samband med operationssår. Projektet baserar på polymerer som ska kunna motverka infektioner och etablering av bakterier efter kirurgiska ingrepp.

Från KTH deltar Aman Russom med ett projekt som baserar på en analysplattform för snabb diagnostik vid blodförgiftning. Tanken är att genom att upparbeta blodprover med en specifik detektion och analys kunna utveckla snabbare diagnosmetoder.

Projekten ingår i Bio X-programmet under två år och genomgår då en specifik utvecklingsmodell. Därefter är tanken att projekten ska ha nått en fas då de är kommersiellt intressanta att fortsätta i nya eller befintliga bolag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078