23948sdkhjf

Plenadren säljs vidare

Duocort Pharmas preparat tas upp i irländska Shires portfölj med specialläkemedel.
Irländska Shire köper det amerikanska specialistföretaget Viropharma för 4,2 miljarder dollar, motsvarande cirka 28 miljarder kronor. I och med köpet utökar Shire sin portfölj med särläkemedel och får bland annat tillgång till svenskutvecklade Plenadren för behandling av binjurebarksvikt. Plenadren utvecklades av det Helsingborgbaserade bolaget Duocort Pharma, som 2011 köptes av Viropharma för drygt en miljard kronor.

Förutom tillgång till Plenadren ger köpet av Viropharma Shire rätt till läkemedlet Cinryze för behandling av den inflammatoriska sjukdomen ärftligt angiödem. Bolaget har sedan tidigare ett läkemedel, Firazyr, för behandling av samma sjukdom i sin portfölj.

- Med Cinryze kan vi addera ytterligare tillväxt till vår portfölj, sade bolagets vd Flemming Ornskov, till nyhetsbyrån Bloomberg News, i en telefonkonferens i samband med köpets tillkännagivande.

Han tillade också att köpet av Viropharma kommer att bidra till att öka affären för bolagets särläkemedel med två miljarder dollar, motsvarande drygt 13 miljarder kronor, per år.

- Det är en affär som passar bra med vår strategi att öka fokus på snabbväxande specialmarknader och då särskilt ovanliga sjukdomar, sade Flemming Ornskov.

Shire köpte tidigare i år Uppsalabolaget Premacure, som har en läkemedelskandidat för behandling av den ovanliga ögonsjukomen prematuritetsretinopat, ROP. Köpet innebar dels ett engångsbelopp och dels villkorade betalningar som bygger på uppnådda utvecklingsmål och kommersiella milstolpar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094