23948sdkhjf

Positivt i sepsisstudie

Svenska Hansa Medical och samarbetspartnern Axis-Shield rapporterar positiva resultat för ny diagnosmetod.
En klinisk studie med Hansa Medicals och Axis-Shields analysmetod, HBP-analys, för att förutsäga vilka patienter som kommer att utveckla svår blodförgiftning, visar positiva resultat i en klinisk studie, rapporterar bolagen.

Totalt ingick 763 patienter i studien, som genomfördes vid svenska och amerikanska akutmottagningar under åren 2011-2013. I studien mättes patienternas nivåer av heparinbindande protein, HBP, i plasman med syfte att förutsäga vilka patienter som skulle utveckla svår sepsis, det vill säga blodförgiftning.

Metoden, som utvecklats av Hansa Medical, bygger på mätning av heparinbindande protein. Dagens diagnostik bygger på mätning av proteinet procalcitonin, vilket anses vara den hittills bästa diagnostiska metoden för sepsis.

Studien med HBP-analys genomfördes på patienter som kom in till akutmottagningarna med misstänkt infektion och feber. 143 patienter uppvisade inga tecken på allvarlig infektion när de anlände till mottagningen men utvecklade svår sepsis inom 72 timmar.

Resultaten visade att 59 procent av patienterna som utvecklade sepsis inom 72 timmar hade förhöjda värden av procalcitonin medan 80 procent hade förhöjda värden av HBP.

Vanliga infektioner i exempelvis urinvägar, hud och lungor kan leda till svår sepsis, vilket kan leda till döden. Vid allvarlig sepsis är också tidsaspekten viktig och tidsmarginalen för att sätta in behandling liten.

- Med HBP-analys får vårdpersonal vid akutkliniker ett effektivare verktyg för att identifiera vilka patienter som riskerar att drabbas av svår sepsis. Genom att sätta in adekvat behandling tidigt finns potential att rädda hundratusentals människoliv och minska behovet av kostsam intensivvård”, säger Hansa Medicals vd, Emanuel Björne, i ett pressmeddelande.

Hansa Medical är ett svenskt bioteknikföretag med säte i Lund. År 2009 ingick bolaget ett samarbetsavtal gällande kommersialiseringen av sin HBP-analys med företaget Axis-Shield Diagnostic, som i sin tur har vidareutvecklat metoden och lanserat en CE-märkt version. Avtalet ger Hansa Medical rätt till royaltyersättningar från försäljningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094