Så vill politikerna vinna life science
Unik kartläggning visar: Så vill Alliansen och Socialdemokraterna vinna life science-branschen.
När regeringen och Socialdemokraterna tidigare i höst presenterade sina budgetförslag för 2014 kastade sig Suzanne Håkansson över dokumenten. Hon ansvarar för samhällskontakter på Astrazeneca och håller ett vakande öga på de politiska utspelen. För även om Socialdemokraternas skuggbudget har mycket små chanser att klubbas igenom i riksdagen är den en stark indikator på vad en eventuell framtida socialdemokratisk regering kommer inrikta sig på efter valet nästa höst.
Bland annat är det bolagsskatterna, insatser för utbildning och kompetensförsörjning, samt satsningar på forskningsinfrastruktur som intresserar Suzanne Håkansson. Men även exempelvis förslaget om nedsättning av arbetsgivaravgiften för forsknings- och utvecklingsarbete, som regeringen vill införa och som Socialdemokraterna accepterar. Trots att FoU-avdraget främst berör småföretag.
- Mer och mer sker genom externa relationer där vi samarbetar med eller köper in små bolag och samarbetar med akademin. Att det finns en mylla runt omkring är väldigt viktigt för oss, säger Suzanne Håkansson.
FoU-avdraget är inte det enda utspel som riktar sig till små utvecklingsbolag i höstens båda budgetförslag. Nu i december inför regeringen en möjlighet för privatpersoner att dra av upp till 1,3 miljoner kronor i investeringar i uppstartsföretag. Utöver det vill Socialdemokraterna föra över två miljarder kronor från statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform till en ny såddfinansieringsfond.
Det är välkommet menar Anders Grönberg, vd på femmannabolaget Carpo Novum i Halmstad, som utvecklar en kopplingsring för tjocktarmsoperationer. Men ännu hellre skulle han se lättnader i anställningsskyddet och lönebidrag för att utvecklingsföretag ska få enklare att anställa. Eller subventioner för att söka och hantera patent.
- De senaste fem åren har vi lagt tio miljoner kronor på våra patent. Det är oerhört dyrt för ett litet bolag, säger han.
Några sådana åtgärder finns inte med i något av blockens budgetförslag, där trätoämnena främst handlar om krogmoms, skattenivån för pensionärer och hjälp till långtidsarbetslösa. Många av insatserna relevanta för life science-sektorn är dessutom implementeringar av satsningar som presenterades i forskningspropositionen förra hösten.
Men det finns också nyheter, bland annat vill Socialdemokraterna bilda ett innovationsråd underställt statsministern som ska samla näringslivet, akademin och arbetsmarknadens parter. Rådet kombineras med samverkansprogram för att knyta ihop aktörerna, med 500 miljoner kronor i budget och life science som ett uttalat första område.
- Där finns kopplingen mellan sjukvården, forskningen och läkemedelsindustrin. Här ska Sverige ligga först när det gäller lösningar för människors välmående, samtidigt som vi skapar konkurrenskraft och därmed jobb, sa partiledaren Stefan Löfven när han presenterade förslaget vid ett besök på läkemedelsbolaget Medivir i slutet av september.
Det är ett resonemang som Läkemedelsindustriföreningens vd Anders Blanck skriver under på.
- Det som skiljer den här branschen från de flesta andra är att man har en enda framtida kund, sjukvårdssystemet. Därför ropar life science-branschen ofta efter den typen av samverkan, säger han.
Liksom Suzanne Håkansson på Astrazeneca är han samtidigt eld och lågor över regeringens forskningsproposition från 2012, med tydligt fokus på life science och satsningar på bland annat Scilifelab i Stockholm och Uppsala, och nationell samordning av kliniska studier. När det kommer till life science-branschen är båda blocken ivriga att vara till lags, menar Torbjörn Kronander, koncernchef på medicinteknikbolaget Sectra.
- Vänsterblocket är väl så bra på att lyssna på företagen. Löfvén har varit och hälsat på oss. Jag tycker inte det finns någon skillnad där, säger han.
Inte heller Suzanne Håkansson menar att Alliansen nödvändigtvis är Astrazenecas bästa vän, trots att den socialdemokratiska skuggbudgeten exempelvis sågats hårt av Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup.
- Nej, det kan vi inte säga. Och vi tittar ganska noga på det. När det gäller skattenivåer är Alliansens politik fördelaktig, men Socialdemokraterna för fram industrins betydelse på ett ännu tydligare sätt, säger hon.
[tboot_accordion_bootstrap name="UniqueName"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="Kärnfrågorna" heading="Kärnfrågorna" number="1" open="yes"]
:::TYCKER LIKA:::
FOU-AVDRAG
Regeringen: Arbetsgivaravgiften för FoU-anställda sänks från 31 till 21 procent, dock med ett maximalt avdrag på 230 000 kronor per månad och koncern. Kostar ca 820 mkr/år.
Socialdemokraterna: Accepterar Alliansens FoU-avdrag.
:::TYCKER GANSKA LIKA:::
INVESTERINGAR I TIDIGA FASER
Regeringen: Inför 1 december möjligheten för privatpersoner att dra av hälften av investeringar i småbolag, upp till 1,3 mkr. Kostar crika 800 mkr/år.
Socialdemokraterna: Accepterar investeraravdraget. Vill även satsa 50 mkr för att staten ska kunna gå in som garant för banklån till entreprenörer samt föra över två miljarder kronor från Fouriertransform till en statlig såddfinansieringsfond.
SPECIFIKA LIFE SCIENCE-SATSNINGAR
Regeringen: Satsningar som presenterats i forskningspropostionen 2012, där en del gäller 2014. Bland annat: 35 mkr för forskning om infektion och antibiotika, 50 mkr för forskande om åldrande och hälsa, 10 mkr för nationell samordning av kliniska studier.
Socialdemokraterna: Accepterar i stort satsningarna i forskningspropositionen. Vill även lägga 500 mkr/år på två samverkansprogram mellan näringsliv, politiker och akademi, där ett är inom life science.
:::TYCKER OLIKA:::
SKATTER
Regeringen: Vill bland annat höja brytpunkten för statlig skatt, minska de sociala avgifterna för unga och införa ett femte jobbskatteavdrag.
Socialdemokraterna: Vill bland annat slopa femte jobbskatteavdraget, höja skatten för de som tjänar över 60 000 kr/mån och slopa nedsättningen av de sociala avgifterna för unga.
UTBILDNING OCH UNIVERSITETSFORSKNING
Regeringen: Vill spendera 60 110 mkr på utgiftsområdet, jämfört med 56 336 mkr 2013. Specifikt till universitetens forskning och utbildning tänker regeringen anslå 40 146 mkr.
Socialdemokraterna: Vill spendera ytterligare 3 435 mkr på utgiftsområdet, men då går en stor del till fler platser på yrkeshögskolan för långtidsarbetlösa.
INNOVATION
Regeringen: Främst satsningar som presenterades i forskningspropositionen 2012, där en del gäller 2014. Bland annat en ökning av anslagen till industriforskningsinstituten med 60 mkr.
Socialdemokraterna: Vill inrätta ett innovationsråd under statsministern med företrädare för näringslivet, akademin och arbetsmarknadens parter. Vill även avsätta 50 mkr till regionala inkubatorer.
EXPORTSTÖD
Regeringen: Vill spendera 460 mkr på utgiftsområdet utrikeshandel, handels- och investeringsfrämjande, 13 mkr mer än för 2013.
Socialdemokraterna: Vill satsa ytterligare 300 mkr på exportstöd till små- och medelstora företag samt 150 mkr på fler utlandsrepresentationer i bl.a New York, Kanton och São Paulo.
[/tboot_accordion_bootstrap_section]
[/tboot_accordion_bootstrap]