23948sdkhjf

Digital hälsa här för att stanna

I USA ses Big Data, omsatt i diagnostik med hjälp av artificiell intelligens, som ett sätt att vända trenden i de skenande sjukvårdskostnaderna, skriver Jenni Nordborg, chef för Vinnovas enhet för bioentreprenörskap, i sin krönika.
Vi kan inte förutspå vilka företag som kommer att lyckas. Däremot kan vi se några stora trender som pekar på vad som blir "the next big thing". Digi­taliseringen inom hälsa förändrar vår vardag och kommer att ha stor påverkan på våra liv framöver. Digitala armband som mäter aktivitetsnivå och hälsostatus bärs av allt fler och spås bli årets julklapp. Detta är bara början av en era när allt är uppkopplat och information samlas automatiskt. Hur blir all data som samlas – Big Data – användbar? Verktyg för att omsätta Big Data i användbar information är nyckeln till framgång. Här öppnas helt nya affärsmöjligheter, vi är mitt i ett paradigmskifte. För oss som individer blir rätt använd information ett verktyg för egen-diagnostik och ett tydligt beslutsstöd för livsstilsförändring och bättre hälsa. På aggregerad nivå kan trender i enorma datamängder användas för att förutspå framtiden. Exempelvis visar Googles influensastatistik i realtid hur spridningen ser ut över världen och hur det ser ut lokalt hos oss. Det kan utgöra ett beslutsstöd för verksamheten i vård och omsorg som måste ta hand om svåra influensafall.

Att förebygga sjukdom är en av de viktigaste samhällsfrågorna för att säkra välfärden. Digital hälsa kommer att spela stor roll för utvecklingen. I USA ses Big Data, omsatt i diagnostik med hjälp av artificiell intelligens, som ett sätt att vända trenden i de skenande sjukvårdskostnaderna. Big Data ger nya förutsättningar för att förebygga demens och Alzheimers sjukdom och stora satsningar görs inom G8, av Obama-administrationen och OECD. Säkerhet och integritet är centrala frågeställningar. Vi vill vara säkra på att vår hälsodata är skyddad och avkodad när den används. Samtidigt måste vi väga det mot de vinster vi gör om vi är beredda att dela den hälsoinformation vi har för att förebygga hälsa, få individualiserade råd och personligt anpassad behandling. Vi ser nya affärsmodeller växa fram där företag placerar ut medicinteknisk utrustning på klinik och värdet skapas både i att tolka data för den enskilda patienten och att använda aggregerad data som strategiskt verktyg för vårdgivaren. Samtidigt fungerar kliniken som ett labb i verkligheten för företaget, som i realtid samlar användardata för att utveckla sitt erbjudande.

Jag tror att företag i Sverige behöver se riktigt stort för att lyckas inom digital hälsa. Både marknaden och utvecklingslabbet är globalt. För att förstå information krävs bra visualisering. Här har vi stora möjligheter att utveckla nya marknader om företag och organisationer inom hälsa samarbetar med spelindustrin. Olika branscher måste mötas och våga släppa in varandra. Sverige har alla förutsättning att vara ett attraktivt ekosystem för digital hälsa med register och biobanker, utbredd digitalisering och en globalt ledande it och spelindustri. Höstens avstamp i Digital Health Days i Stockholm gav energi och nya visioner. Nu ser jag fram emot att företag förankrade i Sverige, med internationellt fokus, använder digital hälsa för nya affärslösningar som driver marknaden framåt.


Jenni Nordborg,

krönikör och enhetschef för Bioentreprenörsskap på Vinnova.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047