Så satsar branschen på FoU 2014
Framtiden för FoU-investeringar är positiv, enligt en undersökning bland 100 FoU-chefer i 13 olika branscher. Men en rundringning visar att framtidsutsikterna är något svalare i life science-branschen.
37 procent av de intervjuade svarade att deras FoU-budget skulle öka i förhållande till den totala omsättningen medan 52 procent angav att den skulle vara oförändrad. Endast åtta procent av de 100 forskningscheferna svarade att de skulle minska FoU-budgeten.
Men en rundringning som Life Science Sweden har gjort till tre svenska life science-bolag ger en delvis annan bild. Den ekonomiska krisen gör sig fortfarande påmind och visserligen säger sig alla vilja fortsatt satsa på forskning- och utveckling, men också att man i större utsträckning väljer att fokusera på säkra projekt.
- Historiskt sett har vi haft en för hög risk på våra targets. Vi ska fortsätta att satsa framåt men med en mer balanserad riskprofil, säger Björn Frendéus, FoU-chef på bioteknikföretaget Bioinvent, som utvecklar terapeutiska antikroppar och teknikplattformar för målproteinscreening.
Björn Frendéus vill inte säga hur mycket man räknar med att lägga på FoU 2014, men att man kommer att satsa förhållandevis mer på kommersialisering det närmaste året. Under första halvåret 2013 satsade bolaget 36 miljoner kronor på FoU och 13 miljoner kronor på försäljning och administration.
Även läkemedelsbolaget Moberg Pharma, som bland annat utvecklar produkter mot nagelsvamp, ska bli mer återhållsamma och inte satsa på så många nya projekt utan i första hand driva de man redan har.
- Vi tittar på hur vi kan utveckla de nuvarande projekten och få ut mer av dem, säger Kjell Ransfeldt, FoU-chef på Moberg Pharma.
Han säger också att bolaget nästa år kommer att satsa mindre på forskning- och utveckling än 2013, då man i sin tur satsade 20 procent mindre än året dessförinnan. År 2012 lade Moberg Pharma 30,8 miljoner kronor på FoU.
- Tuffa ekonomiska tider spiller över på verksamheten. Vissa länder, fram för allt i Sydeuropa, har gått sämre än väntat och det har påverkat oss, säger Kjell Ransfeldt.
Inte heller Christer Silversand, FoU-chef på IVF-bolaget Vitrolife, kan avslöja några detaljerade siffror för FoU-budgeten inför nästa år.
- Vi är mitt uppe i budgetprocessen nu, men jag tror inte att vi kommer att lägga mindre på forskning och utveckling än vi gjorde 2013, säger han.
Förra året investerade Vitrolife 41,2 miljoner kronor på FoU, vilket motsvarade tio procent av den totala omsättningen. Även om Vitrolife har varit relativt förskonade från effekter av den ekonomiska krisen, har också de känt av den.
- Behovet av IVF-behandlingar ändrar sig inte så mycket beroende på det ekonomiska läget, även om vi har sett en viss nedgång i länder där IVF-behandlingar bekostas med privata medel. Det har gjort att det har varit tufft på vissa marknader i Sydeuropa som Spanien och Turkiet.
I Awapatents undersökning fick de tillfrågade FoU-cheferna även frågan om betydelsen av olika åtgärder för att förbättra innovationsklimatet. Bättre utbildning och bättre tillgång till riskkapital och finansiering stod ut som de mest efterfrågade åtgärderna, men även offentliga stöd och skattelättnader ansågs viktiga.
Även de tillfrågade i Life Science Swedens rundringning är positiva till statliga satsningar som till exempel FoU-avdrag.
- Allt som kan underlätta för svensk forskning är bra. Vi har historiskt sett varit starka, men också sett hur vi har försvagats. Det är viktigt att göra vad vi kan för att inte tappa ytterligare, säger Björn Frendéus på Bioinvent.