23948sdkhjf

Labbnätverk testar alternativ till djurförsök

Nytt EU-projekt ska validera testmetoder som ska kunna ersätta tester på djur.
SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut tar plats i det nystartade EU-projektet EU-Netval, ett nätverk av laboratorier som ska testa alternativa metoder till djurförsök. Laboratorierna ska arbeta med validering av metoderna för att att fram tillförlitliga testmetoder där djur inte ingår. Nätverket består i dag av 14 laboratorium där SP är det enda laboratorie som deltar från Sverige.

- Djurfria testmetoder är naturligtvis att föredra av etiska skäl, men de kan också innebära möjligheter till snabbare och enklare produktutveckling för företag. Det kan handla om exempelvis läkemedel, vaccin, medicintekniska produkter och kosmetika. För kosmetikföretag är det dessutom en förutsättning för att kunna lansera säkra produkter på marknaden eftersom de numera inte får använda sig av djurtester, säger Benny Lyvén, sektionschef på SP, i ett pressmeddelande.

Under de senaste åren har EU arbetat på ett nytt direktiv för djurförsök i forskningen. I dag finns flera alternativ, men valideringen av dessa är något eftersatt.

Läs mer om alternativ till djurförsök i länksamlingen nedan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08