23948sdkhjf

USA godkänner simeprevir

UPPDATERAD. USA blir det tredje landet att godkänna hepatitläkemedlet simeprevir. Godkännandet triggar en utbetalning på 89,1 miljoner kronor.
På fredagseftermiddagen amerikansk tid stod det klart att det blir ett marknadsgodkännande för Medivirs och Janssens läkemedelskandidat simeprevir, som utvecklas som behandling av hepatit C. Preparatet godkänns för behandling av patienter med hepatit C genotyp 1 i kombination med dagens standardbehandling interferon och ribavirin. Beslutet går i linje med den rekommendation som det amerikanska läkemedelsverkets rådgivande kommitté gav i slutet av oktober och landade i den breda indikation som bolaget hoppades på.

- FDA godkände simeprevir för en bred indikation men med krav på tillägg i bipacksedeln där det ska anges att behandlingen ger en något lägre effekt på patienter med hepatit C-virus Q80K polymorfism, säger Rein Piir, IR-ansvarig på Medivir.

Godkännandet är det tredje i raden och USA följer marknadsgodkännanden i Kanada och Japan. På den amerikanska marknaden kommer läkemedlet att lanseras under produktnamnet Olysio och lanseringen kommer troligtvis att starta någongång under december.

Godkännandet triggade en milstolpebetalning från Janssen till Medivir på 10 miljoner euro, motsvarande 89,1 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063