23948sdkhjf

Kanonläge ta in pengar

Småbolag som är i behov av pengar ska passa på nu, råder Redeyes analytiker. Det var länge sedan det var så bra klimat för att få in pengar som just nu.
Under det senaste halvåret har omkring 30 life science-företag tagit in nya pengar genom ett likvärdigt antal emissioner. Totalt har bolagen kammat hem drygt en halv miljard kronor i emissioner spritt i storleksordningen från 880 tusen kronor till 95 miljoner kronor. Gemensamt för företagen har varit ett ovanligt stort intresse och flera av emissionerna har övertecknats.

Trenden går i linje med att investerarviljan i riskbolag ökat, först i USA och på senare tid även i Europa. Klas Palin, analytiker på Redeye, påpekar att det är generellt lättare att ta in pengar i dag än för några år sedan. Något som beror på flera aspekter.

- Det hänger framförallt ihop med en ökad generell riskvilja på börsen som inte är branschspecifik. Men det är klart att lyckosamma exempel från life science-branschen ger effekt så som att Orexo, Sobi och Medivir har mognat vilket gör branschen attraktivare, säger han.

Att emissionerna övertecknas innebär inte att företagen får in mer pengar per emission än vad man bett om, men det ger en tydlig indikation att intresset för aktien är stort. Flera av bolagen har därför valt att smida medan järnet är varmt och gör en extra emission strax efter att den första avslutats.

Trenden skiljer sig ordentligt från börsklimatet för något år sedan då bolag valde att skjuta upp planerade börsnoteringar och emissioner för att båda en bättre tid.

- För några år sedan blev många av de emissioner som gjordes i life science-sektorn inte fulltecknade och nu tecknas fler aktier än bolagen bett om. Så det är klart att det är ett kanonläge att ta in pengar nu om man behöver finansiering för ett par år framöver, säger Klas Palin.

Hur länge investerarviljan sitter i är alltid svårt att sia om, säger Klas Palin, och påpekar att det kan vända snabbt.

- Om inget dramatiskt händer kan klimatet hålla i sig i ett-två år framåt. Det troliga är dock att det inte håller sig på en så bra nivå som det är just nu, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064