23948sdkhjf

Han ska få igång life science-forskningen på Max IV

Tomas Lundqvist, ny direktör på Max IV, ska hjälpa forskare inom både akademi och industri att se möjligheterna med Max IV.
Hallå där Tomas Lundqvist, ny direktör för life science på Max IV. Vad innebär det?

– Jag blir ansvarig för att leda och utveckla life science forskningen på Max IV-laboratoriet. Det är svårt att exakt definiera vad som omfattas av begreppet life science då det sällan finns en klar gräns mellan vad som är life science och till exempel materialforskning. De flesta strålrör som vi planerar kommer säkert att ha användare från life science men det är helt klart att experiment som involverar biologiska material ofta ställer speciella krav på de strålrör som ska användas.

Hur stor del av verksamheten kommer att vara inriktad mot life science jämfört med materialvetenskap?

- Det är svårt att säga innan det är helt klart vilken uppsättning av strålrör som kommer att hitta finansiering. Om vi tittar på likvärdiga anläggningar ute i Europa så utgör life science en stor andel av forskningen, speciellt när det gäller antalet experiment och antalet vetenskapliga publikationer.

Du tillträder som direktör för life science den 1 januari. Hur kommer ditt arbete att se ut?

- Exakt hur mitt arbete kommer att se ut är lite för tidigt att säga. På en övergripande och långsiktig nivå är mitt huvudansvar framför allt att se till att vi har de strålrör som life science-forskarna efterfrågar, se till att de fungerar och att de är världsledande inom sitt område. Jag kommer också att ha ansvar för att se till att forskare inom alla olika områden av life science är väl medvetna om vilka olika typer av experiment som man kan genomföra på Max IV-laboratoriet och ibland hjälpa dem med de kontakter de behöver för att komma igång.

Vilken typ av studier kommer man att kunna göra inom life science-delen?

- Där är möjligheterna stora och det är mest fantasin som begränsar. Den traditionellt stora användningen har varit inom strukturbiologi där man studerar strukturer av olika makromolekyler för att förstå hur de fungerar och hur de interagerar med varandra. Men det finns många andra applikationer. Bland annat planerar vi för att bygga ett strålrör för medicinsk avbildning, där man på detaljnivå kommer att kunna studera celler och vävnader och hur de påverkas av till exempel sjukdom.

Vad kommer du själv att kunna bidra med?

- Jag har en ganska brokig akademisk och industriell bakgrund vilket gör att jag har en hygglig insikt i ganska många olika forskningsområden. I min tidigare roll, som director inom discovery sciences på Astrazeneca, hjälpte jag forskare och läkemedelsprojekt att hitta fram till de tekniker som bäst kunde ge svar på deras vetenskapliga frågor. Mitt mål är att både akademiska forskare men också företag inom life science ska använda strålrören på Max IV-laboratoriet. Att attrahera företag har inte alltid fungerar så bra på liknande anläggningar trots att industrin ofta har exakt samma vetenskapliga frågeställningar som akademin, men det är min ambition att locka även dem.

Vilka andra kan dra nytta av Max IV?

- Jag är övertygad att forskare från de flesta forskningsområden inom life science-området kommer att kunna göra spännande och viktiga studier på Max IV-laboratoriet och ett viktigt mål för mig är att se till att de tar tillvara på den möjligheten. Max IV kommer att producera strålar av fotoner som är de vassaste i hela världen, vilket gör att man med hjälp av många olika tekniker kommer att kunna se och mäta saker med en upplösning och precision som inte tidigare varit möjligt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064