23948sdkhjf

Låt inte vinden mojna

Med ett bra år bakom oss får vi inte tappa fokus och glömma bort framtiden, skriver Life Science Swedens chefredaktör Ingrid Helander.
2013 var ett bra år för svensk life scinece. Där 2012 till stor del präglades av Astrazenecas nedläggning i Södertälje har vi i år i stället sett hur svenska Orexo och Medivir tagit stora steg mot en hållbar marknadsnärvaro i och med godkännandena av Zubsolv i USA respektive Olysio (simeprevir) i USA, Kanada och Japan.

Investerarna verkar också i viss mån ha hittat tillbaka till branschen och i både USA och Europa har biotechindex klättrat uppåt. På andra sidan Atlanten är värdet på sektorn nu detsamma som innan biotech-bubblan sprack år 2000. Även den ansedda bankjätten Credit Suisse ser positivt på framtiden och anger läkemedelssektorn som en högintressant sektor att investera i framöver.

Det är naturligtvis glädjande att bolagen visar resultat och att investerarna återigen vågar satsa på branschen. Men ur svensk synvinkel kan jag ändå inte låta bli att känna en viss oro.

I höstas gjorde Life Science Sweden en kartläggning av företagslandskapet efter Astra Zenecas nedläggningar i Lund och Södertälje, och den talar sitt tydliga språk. Av de 69 bolag som har bildats i kölvattnet av nedläggningarna är det endast tre som utvecklar eller ska utveckla läkemedel. Det förringar inte betydelsen av de övriga nystartade bolagen som besitter spetskompetens och är viktiga i life science-kugghjulet. Men avsaknaden av utvecklingsprojekt måste vara en varningsklocka och fokus måste ligga på framtiden.

Nästa år är det valår och bland de stående frågorna om vård, skola och omsorg hoppas jag att politikerna också gör svensk life science till en valfråga. För om de utvecklande bolagen fortsätter att lysa med sin frånvaro har vi på sikt heller inte någon marknad för de bolag som levererar produkter och tjänster. Det vore synd om den vind som faktiskt finns i life science-seglen skulle mojna.

Kanske kan en life science-strategi à la Storbritannien, med ett brett angreppssätt från det politiska styret och en större anpassning mellan behoven i hälso- och sjukvård och life science-branschen, vara något för politikerna att gå till val på.

Nu tar vi på Life Science Sweden julledigt och passar samtidigt på att bygga om vår sajt. Efter helgerna hoppas jag att vi ses igen i tidningen, på webben och i olika möten.

God jul och gott nytt år!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068