Örebro blir centrum för nationell tarmstudie
Universitetet blir nav i forskningssatsning på ulcerös kolit och Crohns sjukdom.
- Såväl ulcerös kolit som Crohns sjukdom kan yttra sig på olika sätt. Ibland är det bara en liten del av tarmen som drabbas, ibland är det mer omfattande. Vi vill se om man genom olika biologiska markörer kan förutspå hur sjukdomen kan komma att utvecklas från diagnos och även vilka möjligheter till behandling det kan finnas, säger Jonas Halfvarson, professor vid Örebro universitet och som tidigare uppmärksammats som Rising Star in European Gastroenterology, i ett pressmeddelande.
Crohns sjukdom och ulcerös kolit har flera likheter, men ulcerös kolit uppträder endast i änd- och tjocktarm medan Crohns sjukdom kan drabba hela tarmsystemet. Crohns sjukdom yttrar sig inflammationer som leder till blödningar, diarréer och slembildningar, ibland även buksmärtor. Ungefär 600 000 personer av befolkningen lider utav någon av de här sjukdomarna.
- I svåra fall kan det vara invalidiserande för den som är sjuk på grund av inkontinens, och det kan leda till social isolering. Vi vet att arv har betydelse för sjukdomen och även vilken typ patienten kan drabbas av. Men när det gäller behandling går det än så länge ut på att dämpa inflammationen, vilket kan leda till biverkningar, säger Jonas Halfvarson.
I dagsläget är behandlingen inriktad på att lindra symptomen med kortison, låga doser av cellgifter och TNF-hämmare. Vad som orsakar mag-tarmsjukdomarna, som har blivit mer förekommande i Sverige de senaste 60 åren, är fortfarande okänt.
De pågående tvillingstudierna är tillsammans med en biobank som nu är under uppbyggnad två av grunderna för den nationella studien och förväntas kunna definiera olika biomarkörer för tarmsjukdomarna och vilka processer som är kopplade till dem. Hittills har blod- och tarmprover samlats in från cirka 100 patienter och väntas växa med 100 till 200 patienter om året. I nästa steg planerar man att omsätta kunskaperna om biomarkörer för att se vilka markörer som speglar den fortsatta utvecklingen vid sjukdomarna.