23948sdkhjf

Näsdroppar mot kikhosta väcker intresse

Ett nytt vaccin mot kikhosta för spädbarn visar positiva resultat i fas I. Nu ska forskarna justera dosen inför nästa steg.
Folkhälsomyndigheten är ansvarig för kliniska studier av ett kikhostevaccin som nu tas fram inom ramen för ett EU-projekt. Vaccinet ska ge spädbarn skydd mot kikhosta redan vid födseln. Vaccinet, som nu genomgått en fas I-studie i samarbete med Karolinska Trial Alliance, består av levande bakterier och administreras i droppar via näsan. Bakterierna i vaccinet är modifierade så att de gener som ger kikhosta är oskadliggjorda.

- Det var lätt att rekrytera försökspersoner till studien då många förhåller sig väldigt positiva till vaccinet och att det kan tas som nässpray, säger Rigmor Thorstensson som är docent på Folkhälsomyndigheten.

Det vaccin som ordineras i dag är ett avdödat vaccin som ges via injektion. Det har använts i Sverige sedan 1996 och ger inte ett tillräckligt skydd och avtar i effekt efter några år. De vaccinerade kan därför fortfarande bära på sjukdomen och smitta andra utan att själva vara medvetna om det. Därför blir spädbarn utsatta då de tidigast kan bli vaccinerade mot kikhosta vid tre månaders ålder och är oskyddade innan dess. Det nya vaccinet ska kunna ges redan vid födseln och förhindra smitta.

- Nyfödda barn får mycket svåra symptom av kikhosta, därför var målet att ta fram ett vaccin som kan administreras hos spädbarn. Det kommer att ta tid innan man kommer testa vaccinet på spädbarn eftersom man först bör testa säkerheten stegvis hos andra åldersgrupper.

Forskarna har nyligen slutfört en fas I-studie för att etablera dosering av vaccinet, där försökspersonerna har fått tre olika doser av vaccinet. De som fick den högsta dosen utvecklade antikroppar som antas skydda mot kikhosta samtidigt som inga allvarliga biverkningar noterades hos några av försökspersonerna i studien. I nästa steg ska dosen ökas för att nå önskad effekt och forskarna ska undersöka hur länge vaccinet har en verkan på kroppens immunsvar.

Förhoppningen är att det nya vaccinet ska ge en effekt som efterliknar kroppens naturliga reaktion vid en infektion och att det nya vaccinet ska ge bättre effekt än vaccin som använder sig av hela avdödade celler.

- Flera företag har visat intresse för att ta del av studien, och det känns starkt att man vill ha ett fortsatt svenskt deltagande eftersom det finns en god kompetens och erfarenhet av vaccinstudier mot kikhosta sedan mitten av 1980-talet, säger Rigmor Thorstensson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064