23948sdkhjf

Årets life science-ledare korad

Life Science Swedens nyinstiftade ledarskapspris tilldelas i år Nikolaj Sørensen, vd på läkemedelsbolaget Orexo.

Nikolaj Sørensen är vd på det Uppsalabaserade läkemedelsföretaget Orexo, som i juli 2013 fick marknadsgodkännande i USA för Zubsolv, bolagets läkemedel mot opiatberoende. Orexo har sedan marknadsgodkännandet satsat hårt på försäljning i USA.

– Han har på kort tid tagit bolaget från att ha varit ett utvecklingsbolag till att bli ett läkemedelsbolag. Det är få bolag nuförtiden som tar en produkt till marknaden för egen maskin och det tycker vi är värt att uppmärksamma, säger Ingrid Helander, chefredaktör för Life Science Sweden.

Branschen själv har nominerat kandidaterna till utmärkelsen. En jury bestående av Ingrid Helander, Laurent Leksell från Elekta, styrelseproffset Wenche Rolfsen, Björn Fahlén från analytikerfirman Redeye och Hans Winberg från tankesmedjan Leading Health Care utsåg sedan vinnaren.

– Orexo är ett stort företag med många anställda som jag inte klarat mig utan. Men jag som representant för Orexo är väldigt stolt och det känns mycket bra, säger Nikolaj Sørensen.

Bakgrunden och idén till priset förklarar Ingrid Helander med att det fanns en vilja på redaktionen att uppmärksamma personerna bakom life science-bolagens framgångar.

– Vi bevakar och skriver mängder av nyheter om life science-branschen. Ofta är det nya marknadsgodkännanden och lyckade kliniska prövningar som lyfts fram som tecken på framgång, men sällan personerna i bolagen. Med Årets life science-ledare vill vi rikta strålkastarljuset mot de personer som leder våra life science-bolag och som med sitt ledarskap bidrar till en framgångsrik life science-industri, säger Ingrid Helander.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063