23948sdkhjf

MSD ska förbättra vården i Stockholm

Läkemedelsjätten har tecknat samarbetsavtal med Stockholms läns landsting för att tillsammans uppnå bättre kvalitet på vården av sjuka och äldre.
Under de senaste åren har läkemedelsindustrin prövat sig fram med nya samarbetsformer med mindre forskande bolag, akademi och sjukvård. Senast i raden är läkemedelsbolaget MSD som nu utökar sitt samarbete med Stockholms läns landsting, SLL. Parterna tecknade igår, onsdag, ett “letter of intent”, eller en avsiktsförklaring, där de gemensamt ska verka för att förbättra kvaliteten i vård av sjuka och äldre. Primärt ska parterna fokusera på terapiområden där det finns behov av bättre behandlingar eller diagnostikmetoder och diskussioner har förts kring sjukdomsområden som diabetes, hepatit C, benskörhet och Alzheimers sjukdom.

- I Sverige finns en unik vårdmiljö med ett stort samhällsengagemang för forskning, och möjlighet att följa upp behandling med register som är i världsklass. Med ett samarbete genom hela värdekedjan i hälso- och sjukvården finns stora möjligheter att optimera vården för Stockholms patienter och samtidigt samla kunskap som kan hjälpa många patienter inte bara i Sverige utan i andra länder, säger Jacob Tellgren, som tillträdde posten som vd för MSD Sverige vid årsskiftet.


Mer konkret vad bolaget och landstinget ska göra framgår inte i dagsläget, men det är inga pengar som byter händer genom avtalet, hälsar MSD.


Jan Andersson, tidigare prorektor på Karolinska institutet och sedan i början av 2013 forskningsdirektör på SLL, påpekar att samarbetet kommer att leda till att utvecklingskostnaderna kring framtagandet av nya behandlingar minskar.


- De senaste årens läkemedelsutveckling präglas av allt dyrare utvecklingskostnader utan motsvarande ökning av nya produkter eller terapeutiska genombrott. Hälso-och sjukvården behöver bättre definiera sina medicinska behov och samverka med läkemedelsindustrin i att uppnå dem genom gemensamma ansträngningar. Genom att samarbeta kan vi effektivisera och förbilliga utvecklingskostnaderna till gagn för bättre hälsa. Vi hoppas att detta skall bli nyckeln till en bättre vård för Stockholms patienter, säger Jan Andersson, forskningsdirektör i Stockholms läns landsting.


SLL har sedan tidigare samarbetsavtal med läkemedelsbolag som Astrazeneca och Novartis.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063