23948sdkhjf

Episentec i samarbete med Astrazeneca

Forskningsbolaget ska utveckla nya effektiva screeningmetoder för småmolekyler.
Stockholmsbolaget Episentec har tecknat ett forskningsavtal med Astrazeneca i Mölndal om metodutveckling för screeningtekniker i tidig fas.

I projektet kommer Astrazeneca att tillhandahålla målprotein och småmolekyler och Episentec sin biosensorteknik Label-enhanced surface plasmon resonance, SPR. Episentec ska sedan utveckla och tillämpa en ny SPR-baserad screeningteknik.

- Vi är mycket glada att få denna möjlighet att samarbeta med AstraZeneca. Vi är övertygade om att vårt koncept Label-Enhanced SPR har potentialen att lyfta dagens SPR-baserade screening-metoder till en helt ny prestandanivå, säger Ander Hanning, vd på Episentec i ett pressmeddelande.

I och med projketet hoppas Astrazeneca få tillgång till bättre screening-metoder vad det gäller kostnad, känslighet, specificitet och genomströmning.

- Samarbetet med Episentec kommer att ge oss möjlighet att avsevärt utöka de nuvarande användningsområdena för SPR-baserad läkemedelsscreening. Vi har hittat en erfaren partner inom detta område och känner oss sig trygga i att samarbetet kommer ge oss unika screeningmetoder och möjligheten att kunna studera svåra mål-proteiner för läkemedel inom en snar framtid, säger Stefan Geschwindner, Principal Scientist på Astrazeneca i pressmeddelandet.

Surface Plasmon Resonance , SPR, eller ytplasmonresonans är en optisk biosensor-metod som används för att ta skilja ut potentiella nya läkemedels­molekyler. SPR används för att mäta vilka molekyler som kan binda till och interagera med ett utvalt målprotein och utvecklades ursprungligen av det svenska företaget Biacore som nu ingår i GE Healthcare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064