23948sdkhjf

Life Science Sweden tar tempen på Miljöpartiet inför valet

Miljöpartiet anser inte att svensk forskning behöver mer statliga medel utan att nuvarande finansiering ligger på en bra nivå. I dag fortsätter Life Science Sweden sin bevakning av hur partierna vill satsa på svensk life science efter valet i september.
Life Science Sweden har tagit tempen på partiernas life science-satsningar inför valet. Vi har bett partierna i Alliansen och Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att svara på hur de vill utveckla svensk life science och öka dess konkurrenskraft under nästa mandatperiod.

Dagens svar kommer från Miljöpartiet, som tycker att nuvarande nivå på den statliga forskningsfinansieringen är tillräcklig men vill se ökade ekonomiska incitament för företag att satsa på forskning och utveckling.

Vad tycker du om deras svar? Kommentera gärna under artikeln!

Miljöpartiets svar:

Svensk forskning har fått mer pengar än någonsin tidigare under senaste mandatperioden. Vill ni fortsätta denna satsning – och i så fall med hur mycket pengar?

”Miljöpartiet tycker nuvarande nivå är bra.”

Hur vill ni prioritera inom svenska forskningssatsningar – stimulera allmän grundforskning eller satsa på strategisk forskning?

”Vi ser ingen motsättning mellan grundforskningen och den strategiska forskningen. I stället ser vi hur dessa två är beroende av varandra. Framtiden för läkemedelsforskningen i Sverige bygger på en kombination av god grundforskning, spetsforskning och internationell excellens.”

Siffror från Vinnova visar att många bolag flyttar utomlands. Vilka typer av subventioner och stimulanser kan ni tänka er för att attrahera företag och kompetens till den svenska life science–sektorn?

”Gällande life science är det tydligt att det krävs insatser för att öka attraktiviteten i de svenska forskningsmiljöerna och vi bidrar gärna till detta. Sektorn klarar sig bäst om det grundar sig på en bred överenskommelse.”

Internationellt sett är vi i Sverige dåliga på att ta upp innovationer i vården, hur kan det förbättras?

”Karolinska Universitetssjukhuset är ett bra exempel på hur det går att skapa vägar för både medarbetare inom vården och företag utanför vården att bidra till ny innovation inom vårdsektorn. I Katrineholm har man på äldreboenden jobbat aktivt med att fånga upp innovationer och har uppmanat personalen att jobba med det genom en innovationsgrupp. När medarbetare görs till medskapare och bjuds in för att förbättra ökar förutsättningar för utveckling och innovation som tar sin utgångspunkt i faktiska upplevda behov.”

Vad vill ni göra för att förbättra situationen för kliniska prövningar i Sverige?

”Utredningen som Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin IVA presenterade tidigare i år har identifierat flera bra åtgärder, bland annat att landstingen måste ta ett mer aktivt ansvar för att säkra upp infrastrukturen kring kliniska studier och att det behöver bli meriterande att utöva klinisk forskning. Det krävs mer av nationell samordning.”

Vad tänker ni göra för att hjälpa företag inom life science att ta steget från forskning till att lansera en produkt?

”Det finns potential att skapa många nya jobb i små forskningsintensiva företag inom exempelvis miljöteknik, medicin, och bioteknik. Investeringarna i forskning i små och medelstora företag är dock lägre i Sverige än i många andra länder, och det finns tyvärr många exempel på svenska innovationer som har kommersialiserats utomlands. Tjänsteinnovationer leder till utveckling, inte bara genom ny verksamhet eller nya företag, utan även genom att förnya och vitalisera befintliga företag.”

En rapport från Riksrevisionen visar att det statliga riskkapitalet används ineffektivt, hur vill ni ändra på det.

”Det statliga riskkapitalet behöver komma in i ett tidigare skede för att stimulera företag i uppstarten. Riksrevisionen visade att det alltför ofta kommer in senare och att det hänger ihop med krav på samfinansiering med privata aktörer. Miljöpartiet ser positivt revisionens krav att därför ompröva systemet för statligt riskkapital och göra det effektivare.”

Hur vill ni stärka life science-klimatet i Sverige för att göra landet konkurrenskraftigt internationellt?

”Vi ser gärna ökade ekonomiska incitament för företag att satsa på forskning och utveckling.”

Läs de andra partiernas svar:

"Vi vill satsa 1 miljard på tidig finansiering"
Socialdemokraternas life science-strategi inför valet innehåller bland annat en ny fond för finansiering av tidiga projekt och ökat fokus på kliniska prövningar. I dag inleder Life Science Sweden sin valbevakning där vi tar tempen på hur partierna vill utveckla svensk life science.

"Spetsen i svensk forskning är för trubbig"
Folkpartiets recept för svensk life science består bland annat av fortsatta satsningar på elitforskare och att det statliga riskkapitalet används bättre. Life Science Sweden fortsätter valbevakningen där vi tar tempen på hur partierna vill utveckla life science-sektorn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.13