23948sdkhjf

Orexo sparkar 15 i Uppsala

Personal blir övertalig när läkemedelsbolaget förlägger all tillverkning av Zubsolv till USA.
Läkemedelsbolaget Orexo omorganiserar och sparkar 15 personer vid anläggningen i Uppsala. Detta som ett resultat av att man beslutat att permanenta all tillverkning av bolagets kassako Zubsolv i USA. Fram till nu har bolagets produktionsanläggning i Uppsala fungerat som en back up-site, men all tillverkning har dock i praktiken redan skett i USA. Anläggningen i Uppsala anses därför överflödig.

- Eftersom tillverkningen i USA fungerar så bra finns det ingen anledning att ha parallella tillverkningssiter, säger Orexos vd Nikolaj Sørensen.

Exakt vilka tjänster som omfattas av nedskärningen vill inte bolaget kommunicera. Först ska fackliga förhandlingar genomföras. Nikolaj Sørensen bekräftar dock att det mest sannolika är att det är tjänster vid produktionsanläggningen i Uppsala.

- Det är där vi kommer att få en övertalighet. Men även ett antal andra positioner i Uppsala kommer att beröras, säger han.

Hur har beskedet om neddragningen tagits av personalen?

- Vissa har förstått vart det är på väg medan andra inte har haft den insikten. För dem var det så klart chockerande. Samtidigt tror jag att folk förstår att vi inte har råd att ha med två parallella tillverkningssiter. Jag har varit med om att genomföra neddragningar på andra håll tidigare och det är aldrig roligt.

Verksamheten i Uppsala ska hädanefter fokusera på utveckling av nya produkter, vidareutveckling av befintliga produkter, ansvara för globala inköp och extern tillverkning. Uppsalaenheten ska också fortsätta att fungera som globalt huvudkontor för Orexo.

Vilka nya produkter ska ni utveckla?

- Hittills har mycket fokus legat på Zubsolv och vi kommer att fortsätta att vidareutveckla den. Under tiden har bland annat vårt projekt OX51 mot procedurinducerad smärta legat lite på is. Det ska vi väcka upp och där är vi redo att gå in i fas III. Dessutom har vi ett antal andra projekt inom beroendemedicin som vi ska utveckla vidare.

Omorganiseringen och personalneddragningarna beräknas vara genomförda under fjärde kvartalet 2014.

- Om allt går som det ska med de fackliga förhandlingarna kan de vara genomförda i början av Q4. Men av respekt för personalen måste det få ta den tid det tar, säger Nikolaj Sørensen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078