23948sdkhjf

Life Science Sweden tar tempen på Moderaterna inför valet

Moderaterna ser den nyligen presenterade regeringssatsningen på ett nytt kliniska prövningscenter i Göteborg som en lösning för att öka den svenska life science-branschens internationella konkurrenskraft. Life Science Sweden fortsätter valbevakningen där vi tar tempen på hur partierna vill utveckla life science-sektorn.
Life Science Sweden har tagit tempen på partiernas life science-satsningar inför valet. Vi har bett partierna i Alliansen och Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att svara på hur de vill utveckla svensk life science och öka dess konkurrenskraft under nästa mandatperiod.

Dagens svar kommer från Moderaterna, som bland annat vill öka den svenska läkemedelsindustrins internationella konkurrenskraft med ett nytt kliniskt prövningscenter i Göteborg.

Vad tycker du om deras svar? Kommentera gärna under artikeln!

Moderaternas svar:

Svensk forskning har fått mer pengar än någonsin tidigare under senaste mandatperioden. Vill ni fortsätta denna satsning – och i så fall med hur mycket pengar?

Nya Moderaterna och Alliansen har höjt anslagen till svensk forskning i två etapper under den senaste två mandatperioderna. Först med 5 miljarder och sedan med ytterligare 4 miljarder. Senast 2016 kommer anslagshöjningen vara helt genomförd och innebär att Sverige satsar 9 miljarder mer på svensk forskning per år jämfört med 2008. Detta är den största utbyggnaden av svensk forskning i modern historia. Reformerna innebär att Sverige är bland de tre länder i världen som satsar mest på forskning i förhållande till ekonomin. Nya Moderaterna menar att detta är avgörande för att Sverige även i framtiden ska vara en kunskapsintensiv ekonomi med hög internationell konkurrenskraft.”

Hur vill ni prioritera inom svenska forskningssatsningar – stimulera allmän grundforskning eller satsa på strategisk forskning?

Nya Moderaterna menar att Sverige både måste satsa på den allmänna grundforskningen och på den strategiska forskningen. På kort sikt är den strategiska forskningen viktig för att Sverige ska vara internationellt konkurrenskraftig. På längre sikt är det avgörande med god kvalitet inom den allmänna grundforskningen för att utveckla framtidens jobb och marknader.”

Siffror från Vinnova visar att många bolag flyttar utomlands. Vilka typer av subventioner och stimulanser kan ni tänka er för att attrahera företag och kompetens till den svenska life science–sektorn?

Sverige är ständigt utsatt för global konkurrens där företag hela tiden utvärderar var det är mest fördelaktigt att placera sina produktions- och forskningsanläggningar. För att stärka Sveriges konkurrenskraft har vi bland annat sänkt bolagsskatten, infört ett investeringsavdrag och ett FoU-avdrag. För life science-området innebär de höjda forskningsanslagen ökade statliga satsningar med 50 procent. I den senaste forsknings- och innovationspropositionen avsattes ytterligare 600 miljoner kronor per år till life science.”

Internationellt sett är vi i Sverige dåliga på att ta upp innovationer i vården, hur kan det förbättras?

Bättre samverkan mellan akademi, offentlig sektor och näringsliv är nyckeln till att fler innovationer tas upp. Det skapar i sin tur jobb, tillväxt och välfärd i hela Sverige, något som är avgörande för att Sverige ska kunna behålla sitt välstånd i en tuffare global konkurrens. I regeringens senaste forsknings- och innovationsproposition finns 200 miljoner kronor öronmärkta för universitet och högskolor som är skickliga på samverkan med näringsliv och offentlig sektor.”

Vad vill ni göra för att förbättra situationen för kliniska prövningar i Sverige?

Nyligen presenterades regeringens miljonsatsning på ett nytt centrum för klinisk prövning baserat i Göteborg. Syftet med satsningen är att stärka samordningen mellan läkemedelsbranschen, sjukhusen och universiteten när nya mediciner ska introduceras. Förhoppningen är att den ökade samverkan ska stärka både läkemedelsbranschen och sjukvården. Den svenska läkemedelsindustrin ska därmed bli internationellt mer konkurrenskraftig. Under 2015 tilldelas den nya satsningen 40 miljoner kronor i budget, från 2016 och framåt får man 50 miljoner kronor per år.”

Vad tänker ni göra för att hjälpa företag inom life science att ta steget från forskning till att lansera en produkt?

Förutom utökade satsningar på life science har vi förenklat expertskatten, infört ett FoU-avdrag och fortsätter verka för fler och fördjupade samarbeten mellan stat, akademi och näringsliv. Vi har också inrättat innovationskontor specialiserade på affärsutveckling, riskvärdering och immateriella rättigheter och med uppgiften att stödja forskare och studenter som vill nyt­tiggöra forskningsbaserad kunskap vid alla universitet. Dessa bidrar till att forskningsresultat kan omsättas i samhället.”

En rapport från Riksrevisionen visar att det statliga riskkapitalet används ineffektivt, hur vill ni ändra på det.

För att skapa en tydligare aktörsstruktur för statens marknadskompletterade finansiering i tidiga skeden slog vi år 2013 ihop Almi och Innovationsbron. Inom ramen för den nystartade Entreprenörskapskommittén vill vi nu utvärdera sammanslagningen. Kommittén ska också se över det offentliga innovationsstödet, de statliga insatserna för företagsfrämjande samt vissa frågor om samverkan mellan näringsliv och forskning och redovisa sina slutsatser senast i augusti 2016.”

Hur vill ni stärka life science-klimatet i Sverige för att göra landet konkurrenskraftigt internationellt?

I juni beslutade regeringen att tillsätta en samordnare för life science-sektorn. Samordnaren ska bland annat arbeta med att samordna insatser och identifiera utvecklingspotentialen för life science. Resultatet av arbetet ska sedan ligga till grund för den life science-strategi som vi planerar att ta fram i höst.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078