23948sdkhjf

Stamceller i fokus på transatlantiskt möte

Toppforskare diskuterade framtidens terapier på SALSS. På bilden ses från vänster Eckard Alt, från cellterapiföretaget Ingeneron, Mahendra Rao, New York stem cell foundation, Pranela Rameshwar, New Jersey Medical School och Urban Lendahl, Karolinska institutet.

Temat för det pågående svensk-amerikanska mötet SALSS, Swedish American Life Science Summit i Stockholm är Framtidens medicin. Av talarna att döma står den att finna i cellbaserade behandlingar, inte minst inom stamcellsterapin.

Forsningen och utvecklingen

inom området har gått snabbt framåt och nu har man inte bara ett modellsystem med stamceller där man kan studera åldrandets alla steg. Man har också lärt sig hur man kan backa vuxna celler tillbaka till stamcellsstadiet, en upptäckt som belönades med 2012 år nobelpris i fysiologi eller medicin.

Under en paneldiskussion första dagen av SALSS konstaterades dock att stamcellsområdet lockar många lycksökare och att det också sker en hel del dålig forskning på området.

- Alla vill framåt och det råder en stor stress inom området. Många gör olika saker på olika håll och vill nå snabba resultat. Det har bland annat lett till en medicinsk turism där människor åker till bland annat Kina och Filippinerna för att få behandlingar som inte är godkända av regulatoriska myndigheter. Det i sin tur leder till anekdotisk bevisning om vad som fungerar och inte utan bakomliggande vetenskapliga studier, sade Pranela Rameshwar, professor vid New Jersey Medical School.

Sammantaget var dock samtliga i panelen eniga om att stamcellsterapiområdet har stor potential och innebär unika möjligheter att bota svåra sjukdomar och borga för ett friskt åldrande. Urban Lendahl, professor i genetik vid Karolinska Institutet siade om utvecklingen:

- Jag tror att Parkinsons sjukdom kan vara nästa mål för stamcellsterapi. Samtidigt ska man komma ihåg att de neurodegenerativa sjukdomarna är ett komplext territorium. Man har bland annat sett att det finns en ökad risk för tumörbildning vid stamcellsterapi, så det gäller att ha realistiska förväntningar, sade Urban Lendahl.

Ytterligare en fråga är hur man ska få betalt för den typen av behandlingar. Bland annat väcktes frågan om industrin är redo att inkludera regenerativ medicin i sina portföljer.

- Big Pharma vill ge sig in i stamcellsområdet, men är rädda för ansvarsfrågan. Om den akademiska utvecklingen inom området fortsätter tror jag dock att de är redo att hoppa på båten, sade Pranela Rameshwar.

Doktor Mahendra Rao , konsult inom regenerativ medicin på New York stem cell foundation påpekade att alla stamceller inte är likadana och att den snabbaste vägen till klinik antagligen går via autologa stamceller.

- Att skörda kroppsegna celler, behandla dem och sedan återföra dem är den mest skonsamma behandlingen. Jag tror att industrin kan ha en stor inverkan på hela stamcellsområdet och att deras medverkan är nödvändig för fortsatta framsteg. I dag finns nio stamcellsbaserade produkter godkända av FDA, och de kan bli fler, sade Mahendra Rao.

Årets upplaga av SALSS var den tionde i ordningen och innehöll förutom paneldiskussioner ett antal företagspresentationer. Bland de svenska företag som presenterande fanns enzymbolaget Genovis, medicinteknikbolaget Bactiguard och cancervaccinbolaget Immunicum.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062