23948sdkhjf

Vind i seglen för Medivir

Bioteknikbolaget rapporterar ett resultat efter skatt på 328 miljoner för andra kvartalet 2014.
Ett europeiskt marknadsgodkännande och ökad kommersialisering av hepatit C-läkemedlet Olyso med den aktiva substansen simeprevir ger klirr i kassan för Medivir. Delårsrapporten för första halvåret 2014 visar ett resultat efter skatt på 328 miljoner kronor, jämfört med -63,7 samma period förra året. Omsättningen landade på 564 miljoner kronor att jämföra med 40,7 miljoner för januari till juni 2013. Av dessa utgjordes 501 miljoner kronor av royalties för simeprevir.

- Vi lägger nu ett mycket framgångsrikt kvartal bakom oss vad gäller såväl intäkter som resultat och aktiviteter. Royaltyintäkterna visar att Janssens försäljning av simeprevir fortsatte att utvecklas starkt under det andra kvartalet, sade Medivirs avgående vd Maris Hartmanis i ett pressmeddelande.

Han konstaterade vidare att EMA:s godkännande av simeprevir i maj var en viktig milstople för bolaget som sedan tidigare har marknadsgodkännanden för substansen i bland annat USA och Japan.

Simeprevir är en proteashämmare för behandling av hepatit C som utvecklas ihop med samarbetspartnern Janssen. Läkemedlet skrivs i dag ut främst som en interferon- och ribavirinfri kombinationsbehandling med konkurrenten Gileads Sovaldi med den aktiva substansen sofosbuvir.

Målet är dock att utveckla en interferonfri behandling eftersom interferonbehandlingar är så pass jobbiga för patienterna att det bara är de allra sjukaste som behandlingen är relevant för.Under året har därför samarbetspartnern Janssen inlett två interferonfria fas III-studier där patienter kommer att behandlas med en kombination av simeprevir och sofosbuvir under åtta eller tolv veckor.

I juli gav också den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA klartecken för en prioriterad granskning av en kompletterande registreringsansökan för simeprevir i kombination med sofosbuvir.

I sin delårsrapport meddelade också Medivir att man fortsätter utveckla de internt drivna forsknings- och utvecklingsprojekten cathepsin K och S. Även bolagets nukleotidbaserade nS5B-projekt för behandling av hepatit C fortsätter att utvecklas enligt plan. Vid en telefonkonferens i samband med delårsrapporten uppgav bolagets chef för tidig forskning, Richard Bethell att de kan komma att välja en läkemedelskandidat i projektet redan under kommande månad, rapporterar nyhetsbyrån Six.

Som tidigare meddelats lämnar Medivirs vd Maris Hartmanis bolaget den 1 september och Niklas Prager, tidigare bland annat Sverigechef på Pfizer tar över på vd-posten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078