23948sdkhjf

Big Pharma samlas kring gendiagnostik

Det USA-baserade diagnostikföretaget Illumina ingår partnerskap med tre av de stora läkemedelsbolagen.
Astrazeneca, Janssen och Sanofi har alla inlett ett samarbete med gensekvenseringsföretaget Illumina från San Diego. Tillsammans ska de utveckla en plattform för cancerdiagnostik som gör det möjligt att individanpassa läkemedel och behandling för enskilda cancerpatienter.

Planen är att utveckla ett universell test baserat på den så kallade NGS-tekniken. NGS står för next generation sequencing och är en metod för att bestämma den exakta ordningen av nukleotider i en DNA-molekyl. Tekniken ska användas i kliniska prövningar för att identifiera och skapa ett ”gen-bibliotek” att användas i val av olika cancerbehandlingar.

I ett pressmeddelande sade Ruth March, chef för Astrazenecas enhet för individanpassad hälsovård och biomarkörer att partnerskapet ger möjligheter att utveckla ett test som ger ”oöverträffade” mängder information.

- Tekniken kommer att ge läkarna unik information om den molekylära sammansättningen av patienternas tumörer. Vårt mål är att läkarna ska kunna använda dessa tester att förskriva rätt läkemedel för rätt patienter vilket innebär stora fördelar för sjukvårdspersonal, betalare och patienter, sade Ruth March.

Huruvida samarbetet innebär några finansiella åtaganden för någon av parterna framgår dock inte av pressmeddelandet.

Så sent som förra månaden valdes Illumina ut av brittiska staten att sekvensera 100 000 genomen hos patienter och familjer kopplade till den stora nationella databasen National Health Services, rapporterar nättidskriften Pharma Times. Avtalet är enligt Pharma Times värt 79 miljoner pund, motsvarande drygt 890 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11