23948sdkhjf

Roche i miljardaffär

Köper biotechbolaget Intemune för 57 miljarder kronor.
Ytterligare en storaffär inom läkemedelssektorn är ett faktum. Schweiziska Roche köper det amerikanska biotechföretaget Intermiune för 8,3 miljarder dollar, motsvarande drygt 57 miljarder kronor. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Köpesumman innebär en premie på 38 procent och köpet rekommenderades av båda bolagens styrelser. En av anledningarna till köpet uppges enligt Reuters vara att Roche därmed får tillgång till Intermunes lovande substans pirfenidone. Läkemedlet är godkänt i Europa och Kanada för behandling av så kallad ideopatisk lungfibros. Läkemedlet granskas nu av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och besked om eventuellt godkännande för den amerikanska marknaden väntas i slutet av november.

Köpet av Intermune är Roches största sedan 2009 då bolaget köpte den del de redan inte ägde i det amerikanska bioteknikbolaget Genentech för 47 miljarder konor, motsvarande 324 miljarder kronor.

Roche har den senaste tiden också uttryckt intresse för att köpa den resterande del man inte redan äger i det japanska läkemedelsbolaget Chugai Pharmaceuticals. Chugai har dock avvisat framstöten med att man inte är intresserad, rapporterar Reuters.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062