23948sdkhjf

Life Science Sweden tar tempen på Vänsterpartiet inför valet

För att öka konkurrenskraften hos svensk life sience vill Vänsterpartiet bland annat öka stödet till forskning och utveckling för de små och medelstora bolagen. Life Science Sweden fortsätter valbevakningen där vi tar tempen på hur partierna vill utveckla life science-sektorn.
Life Science Sweden har tagit tempen på partiernas life science-satsningar inför valet. Vi har bett partierna i Alliansen och Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att svara på hur de vill utveckla svensk life science och öka dess konkurrenskraft under nästa mandatperiod.

Dagens svar kommer från Vänsterpartiet, som bland annat vill satsa 1,4 miljarder miljoner kronor på FoU-stöd till små och medelstora bolag och öka den statliga finansieringen till bolag i de tidiga faserna.

Vad tycker du om deras svar? Kommentera gärna under artikeln!

Vänsterpartiets svar:

Svensk forskning har fått mer pengar än någonsin tidigare under senaste mandatperioden. Vill ni fortsätta denna satsning – och i så fall med hur mycket pengar?

”Ja, utöver regeringens pengar gör vi följande satsningar: Industriforskningsinstituten 250 miljoner, Strategiska innovationsområden (Vinnova med flera) 100 miljoner, Forskning Miljögifter 25 miljoner, Landsbygdsutveckling 15 miljoner.”

Hur vill ni prioritera inom svenska forskningssatsningar – stimulera allmän grundforskning eller satsa på strategisk forskning?

”Vi vill värna grundforskningen med stabila anslag och frihet från politisk styrning samtidigt som vi ser behov av ökade satsningar inom vissa strategiska områden.”

Siffror från Vinnova visar att många bolag flyttar utomlands. Vilka typer av subventioner och stimulanser kan ni tänka er för att attrahera företag och kompetens till den svenska life science–sektorn?

”Vi har ett stöd till forskning och utveckling i små och medelstora företag, upp till 250 anställda. Stödet ska avse högst 30 procent av företagets kostnader för forskning och utveckling upp till ett tak på 2,5 miljoner kronor. Vi avsätter 1,4 miljarder kronor i vår budget för detta ändamål.”

Internationellt sett är vi i Sverige dåliga på att ta upp innovationer i vården, hur kan det förbättras?

”Genom att se till att personalen är välutbildad och har hög kompetens, vilket ökar sannolikheten att de har kännedom och tar till sig nyheter. Personalen behöver också tid att förkovra sig och därför behövs mer resurser till sjukvården för att anställa mer personal.”

Vad vill ni göra för att förbättra situationen för kliniska prövningar i Sverige?

”Vinstintressen och marknadstänkande inom sjukvården minskar viljan att medverka till och delta i forskning och är en anledning till att Vänsterpartiet vill avskaffa vinsterna i välfärden. Vi vill också öka anslagen till sjukvården, inklusive primärvården, med 2,5 miljarder per år samt värdesäkra det generella statsbidraget till kommuner och landsting. Det ger bättre förutsättningar att prioritera forskning och kliniska prövningar.”

Vad tänker ni göra för att hjälpa företag inom life science att ta steget från forskning till att lansera en produkt?

”Vi föreslår bland annat att Almi får ökade resurser för att tillhandahålla kapital i de tidiga faserna.”

En rapport från Riksrevisionen visar att det statliga riskkapitalet används ineffektivt, hur vill ni ändra på det.

”Vi vill samla dessa resurser till ett gemensamt bolag med uppgift att stimulera kapitalförsörjningen i de riktigt tidiga faserna.”

Hur vill ni stärka life science-klimatet i Sverige för att göra landet konkurrenskraftigt internationellt?

”Se svaren på de tidigare frågorna.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078