23948sdkhjf

Patientmakt i fokus på digitalt möte

Internet har inneburit att relationen mellan patient och läkare fått ny betydelse. Det är ett av ämnena som diskuteras under mötet Digital Health Days i Stockholm.
Det var den digitala patientmakten och relationen till vårdpersonalen som stod i fokus den första av två seminariedagar på mötet Digital Heath Days som hålls på Stockholmsmässan i Älvsjö. Öppnade mötet gjorde Dave deBronkart, som blivit känd för sin blogg e-patient Dave, och bland annat synts på TED Talk. Han drabbades av cancer som enligt hans läkare inte gick att behandla. På ett patientforum hittade Dave deBronkart information om en alternativ behandling med kraftiga biverkningar som sedan räddade hans liv.

- En allvarlig biverkning var döden. Jag tyckte ändå det var värt det, säger Dave deBronkart.

På Digital Health Days talade också Sofia Svantesson, som utvecklat ett digitalt test för patienten som misstänker reumatism. Forskaren Sofia Ernestam, som hade deltagit i projektet, menar att frågorna i testet hjälper patienterna och deras läkare att tidigare diagnostisera sjukdomen och dess utveckling, vilket i sin tur gör det möjligt att snabbare sätta in rätt behandling.

På konferensen deltog även Nick Danowski och Angus Rowe från Life Sense Group från Sydafrika. De har utvecklat en mjukvara, med investering från Glaxosmithkline, som gör det möjligt att sköta en hel kliniks administration och patienthantering i telefonen. De har redan 85 kliniker i Rwanda anslutna till sitt system.

- I Sydafrika skulle vårt system behövas ute på landsbygden, men sjukvården i Sydafrika är för politiserad och centralt styrd och vi kommer inte igenom. Nu hoppas vi på andra marknader i Afrika där vi mött stort intresse, de vet ju att de behöver digitala lösningar, sade Nick Danowski.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094