23948sdkhjf

Danska Novo rustar för att köpa

Novo Nordisks ägarbolag bildar enhet för att göra miljardaffärer.
Det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisks ägarbolag Novo gör sig redo för fler och dyrare företagsförvärv. Det rapporterar nättidningen newsoresund.se. Ägarbolaget ska bygga upp en affärsenhet som främst ska rikta in sig på stora företagsköp i mångmiljardklassen. Målet är bolag inom läkemedel, bioteknik och medicinteknik.

- Vi har beslutat att bygga upp en affärsenhet för stora investeringar där vi kan göra enskilda företagsköp för upp till tio miljarder kronor om året, säger Novos vd Eivind Kolding i en intervju med tidningen Berlingske Business.

Förutom renodlade life science-bolag kan det enligt Eivind Kolding också bli aktuellt med köp av företag som driver sjukhus och kliniker.

Novo Nordisks ägarbolag Novo ägs i sin tur av Novo Nordisk-fonden, och det är avkastningen från den som gör den nya uppköpsstrategin möjlig.

Med en förmögenhet på drygt 200 miljarder danska kronor, motsvarande cirka 250 miljarder svenska kronor, och cirka 25 miljarder kronor i kassan har Novo kapacitet att på egen hand göra företagsförvärv på cirka 10 miljarder danska kronor, motsvarande 12 miljarder svenska kronor. Man utesluter dock inte förvärv i storleksordningen 25-35 miljarder kronor om det sker ihop med en eller flera partners.

Till Berlingske Business säger Eivind Kolding att han gärna ser att man har ett nordiskt perspektiv vad gäller företagsförvärven, men att man också är intresserade av resen av Europa. Där pekar han särskilt ut Tyskland, England och Schweiz som länder med en stor life science-sektor och därmed intressanta uppköpsmöjligheter.

För någon månad sedan köpte Novo den medicintekniska underleverantören Sonion för en icke offentliggjord summa. Enligt Berlingske Business var dock affären värd upp till fyra miljarder danska kronor, motsvarande knappt fem miljarder svenska kronor. Eivind Kolding vill heller inte utesluta att ytterligare köp kan vara aktuella redan i år, men att fokus nu ligger på att sätta upp organisationen för den nya affärsenheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078