23948sdkhjf

Prostalund i miljonaffär

Köper medicinteknikföretaget NMT för 4 miljoner.
Prostalund, listat på Aktietorget, köper Nordisk Medicin & Teknik, NMT, ett nordiskt medicintekniskt agenturbolag som säljer urologiprodukter.

Förvärvet ökar Prostalunds intäkter med cirka 5 miljoner kronor per år och ger ett nettoresultattillskott på cirka 0,5 miljoner kronor på årsbasis.

Totalt beräknas köpet kosta Prostalund cirka 4 miljoner kronor förutsatt att bolaget når prognostiserad försäljningsökning i Norden.

Förvärvet betalas med 0,4 miljoner i kontanter och samma summa i aktier i Prostalund till en kurs som motsvarar genomsnittskursen de sista tio handelsdagarna innan emissionsbeslutet, samt en tilläggsköpeskilling som utgörs av 50 procent av koncernens nästkommande 24 månaders försäljningsökning i Norden.

Tilläggsköpeskillingen betalas i den form Prostalund väljer av aktier, kontanter eller en kombination därav. Förvärvet är en del i strategin att öka marknadsföring och försäljning, heter det i pressmeddelandet.

I samband med uppköpet blir NMTs vd Hans Östlund chef för hela koncernens försäljning i Norden. Nuvarande försäljningschef Charlotta Andersson fortsätter i rollen som chef för global försäljning, med särskilt ansvar för att driva upp försäljningen i USA.

Tillträde beräknas ske den 1 oktober 2014 och är villkorat av att styrelsen i Prostalund fattar beslut om att emittera aktier till ett värde av 0,4 miljoner.

Prostalund utvecklar medicintekniska behandlingar inom urologi. På marknaden har företaget har produkten Coretherm, en värmebehandling som används för att behandla patienter med en förstorad prostata. Under våren redovisade företaget positiva resultat i en klinisk studie där Coretherm testades som behandling av patienter med prostatacancer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062