23948sdkhjf

Proteser för slalom och njurcellsdödande svampgift

Presentationerna under Park Annual 2014 täckte allt från diagnostik, läkemedel och medicinteknik till verksamhetsplanering och kliniska prövningar.

400 besökare samlades i Sahlgrenska Science Park torsdagen 11 september för att delta på mötet Park Annual. Dagen inleddes med föredrag på temat hur vägen mellan forskningen och patienten kan förkortas och effektiviseras, både för läkemedel och medicintekniska innovationer.

Först ut var

representanter från brittiska sjukvårds-, och life science-relaterade myndigheter och organisationer. Storbritanniens regering har satsat på att bygga upp bättre stöd för unga life science-företag, bland annat genom samarbeten mellan regeringen och olika organisationer.

- Ett tips att tänka på inför kliniska prövningar är att komma i kontakt med läkare så tidigt som möjligt för att kunna planera studierna bättre för att besvara de frågor som är nödvändiga. På så vis kan man spara pengar samt undvika att studierna ställs in eller måste göras om, sade Ravi Chana, affärsutvecklingschef på brittiska Nocri, NIHR Office for Clinical Research Infrastructure.

Näst på tur stod Magnus Björsne från Astrazeneca, som berättade om förhoppningarna bakom företagets Bioventurehub. Han följdes av Kaj Stenlöf från Gothia Forum och Susanne Baltzer som var på plats för att berätta vad Läkemedelsverket kan erbjuda life science-bolag.

- Vi på Läkemedelsverket har massor av kunskap att dela med oss av. Bland annat om regulatoriska frågor kring läkemedelsutveckling. Varje år kommer nästan 200 företag till oss för att få råd om den svenska marknaden. De flesta kommer från länder utanför Europa och vi har möjlighet att hjälpa många fler svenska företag, sade hon.

Metoder för att förkorta vägen till marknaden var ett av dagens återkommande teman. Ett vanligt problem som togs upp av flera talare är bristande förberedelser och planering inför genomförandet av kliniska studier. Dessutom tänker företagen inte på vad som kommer att krävas när de når marknaden.

- Personerna bakom nystartade bolag är ofta mycket duktiga på det de jobbar med, till exempel forskning, men de vet inte vad som krävs för utveckling och kommersialisering av sina produkter i framtiden. Där kan vi på Astrazeneca dela med oss av vår kompetens, sade Magnus Björsne.

Eftermiddagen fylldes med presentationer av företag i olika utvecklingsfaser som sökte samarbetspartners.

På plats fanns bland annat det medicintekniska bolaget Rol Models. Grundaren Robinoneleg Robinoneleg från Nya Zeeland rullade in på scenen på en skateboard för att presentera den benprotes som han har utvecklat. Den kan anpassas för olika behov och har en flexibilitet som möjliggör slalomåkning, sade han. Företaget kommer först att fokusera på den svenska marknaden, sedan Skandinavien, följt av Europa, Australien och Nya Zeeland och USA.

Andra företag som var på plats var bland andra 1928 diagnostics som utvecklar en mjukvara för förenklad analys av genetisk screening av antibiotikaresistens i kliniska prover, bioteknikbolaget Getica som producerar antikroppar för diagnostik i hönsägg och Oncorena som utvecklar svamptoxinet orellanin till en behandling mot njurcancer.

Med på plats fanns även Saemundur Oddsson från mobile health-företaget Goodlifeme som bland annat utvecklar mobilappen Sidekick Diabetes för att hjälpa personer med diabetes typ 2 att genomföra och upprätthålla positiva livsstilsförändringar.

Dagen avslutades med en presentation av Lars Peterson, professor i ortopedi vid Göteborgs universitet och medlem i Fifas medicinska kommitté. Han berättade om sin egen idrottsliga och vetenskapliga karriär, samt hur han arbetat med medicintekniska lösningar för behandling av idrottsrelaterade skador.

Park Annual är ett årligt möte som har sitt tioårsjubileum 2015.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063