23948sdkhjf

Läkemedelsverket får nej

Myndighetens förslag om höjda avgifter för ansökningar av kliniska prövningar får avslag av regeringen.
Det var i mars i år som Läkemedelsverket gick ut med att man ville höja avgifterna för ansökningar om kliniska prövningar från 45 000 kronor till 80 000 kronor från och med den 1 januari 2015. Detta sedan utgifterna för tillsyn och kontroll blev högre än man räknat med 2013. Enligt Läkemedelsverkets delårsrapport skulle höjningen vara nödvändig för att kunna fortsätta bedriva verksamheten med ekonomisk balans.

Det synsättet delades dock inte av regeringen som gav Läkemedelsverket avslag på förslaget. Bakgrunden till beslutet är att flera av remissinstanserna varit kritiska till de föreslagna höjningarna och vad de skulle kunna leda till.

“Flera remissinstanser riktar kritik mot att skrivelsen inte på ett tillräckligt tydligt sätt visar på behoven att höja avgifterna. En del instanser efterfrågar bland annat en redogörelse för hur Läkemedelsverket ytterligare kan öka effektiviteten i verksamheten.”, skriver regeringen i beslutet.

En av de remissinstanser som var mest kritisk var de forskande läkemedelsbolagens branschorganisation, Lif som bland annat pekar på Läkemedelsverkets stora personalstyrka.

“Lif:s utgångspunkt är att LV:s avgifter i möjligaste mån ska avspegla tidsinsatsen för nedlagt arbete. LV:s verksamhet har dock växt i orimlig proportion till den svenska läkemedelsmarknaden i övrigt. LV:s utgifter och antalet anställda har fördubblats under de tio senaste åren medan läkemedelsbranschen genomgått stora förändringar med minskade personella resurser som följd.”, skriver Lif i en kommentar på sin hemsida.

Life Science Sweden har försökt nå Läkemedelsverkets tillförordnade gd, Bengt Wittgren, för en kommentar utan att lyckas. Men enligt en skrivelse till myndighetens personal som Svensk Farmaci tagit del av ska Läkemedelsverket nu ta till sig remissinstansernas kritik om effektivisering och i stället försöka få igenom en avgiftshöjning till 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063