23948sdkhjf

Follicum tar in pengar

Vill ha 38,5 miljoner inför kliniska studier med sitt håravfallspreparat.
Det Lundabaserade företaget utvecklar en behandling som ska fungera både mot håravfall och oönskad hårväxt.

Indikationen för läkemedlet , FOL-005, upptäcktes av en slump när det ursprungligen testades på möss som behandling mot åderförkalkning. I november förra året tilldelades Follicum 3,5 miljoner kronor genom forskningsprogrammet Forska och väx för att utveckla behandlingen.

Under våren startades prekliniska studier upp där FOL-005 har visat en positiv effekt, både hos möss och på prover av mänsklig hud. I studierna jämfördes FOL-005 med minoxidil, den aktiva substansen i håravfallsbehandlingen Rogaine. De prekliniska studierna har till största delen utförts av det indiska kontraktsforskningslaboratoriet Dabur Research Foundation.

Varken prekliniska studier eller påbörjade toxikologiska undersökningar har hittills identifierat några negativa biverkningar av behandlingen.

Nu vill man ta in FOL-005 i kliniska studier. För att finansiera detta genomförs en emission med maximalt 4,7 miljoner aktier om sex kronor vardera och 1,2 miljoner teckningsoptioner av serien TO 1 samt en notering på Aktietorget.

Emissionens teckningstid kommer att löpa mellan 13-27 oktober. Ungefär 80 procent av emissionskostnaderna täcks av teckningsförbindelser och garantiteckningar om totalt 22 miljoner kronor. Som mest kan företaget få in 38,5 miljoner kronor före emissionskostnader.

- Med huvudkandidaten FOL-005 har vi tagit fram en läkemedelskandidat som i prekliniska studier visat mycket lovande resultat att både stimulera och hämma hårväxt, två effekter som eventuellt kan uppstå beroende på i vilken fas i växtcykeln som hårsäcken befinner sig. Båda effekterna på hårväxtcykeln sker i mycket låga doser och är mycket intressanta och har betydande potential – ur såväl medicinsk som kommersiell synpunkt, säger Jan Alenfall, vd på Follicum, i ett pressmeddelande.

Om den planerade fas I/II-studien visar positiva resultat meddelar företaget att det planerar att sälja eller utlicensiera FOL-005-projektet. Det finns inga planer på att bedriva någon egen försäljning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064