23948sdkhjf

Tummen upp för Astrazenecas preparat

CHMP rekommenderar ett EU-godkännande av Astras kandidat mot äggstockscancer.
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté CHMP rekommenderar att Astrazenecas läkemedelskandidat olaparib, Lynparza, ska godkännas för användning inom EU. Olaparib är avsedd att användas ensamt läkemedel, monoterapi, vid behandlingen av olika typer av cancer i äggstockarna, äggledarna eller i bukhålan som svarar på behandlingar med platina.

Kommittén baserar sitt utlåtande på resultaten från en placebokontrollerad klinisk fas II-studie. Den visade att olaparib förlängde överlevnadstiden och tiden till återfall hos patienter som fått återfall i platinakänslig äggstockscancer. Nu ska Europeiska kommissionen gå igenom kommitténs utlåtande för att fatta ett slutgiltigt beslut.

Olaparib verkar genom att störa cancercellernas maskineri för att reparera skadat DNA med förhoppningen att tumörcellerna ska dö av detta. Astrazeneca utreder också läkemedelskandidaten som behandling mot bland annat tarm- och bröstcancer.

Astrazeneca har även ansökt om godkännande av olaparib mot äggstockscancer i USA. I juni meddelade dock den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att dess rådgivande kommitté krävde mer klinisk data för att rekommendera ett godkännande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078