23948sdkhjf

Diamyd-vaccin i ny studie

Lundaforskare utökar pågående prövning med bolagets läkemedelskandidat mot typ 1-diabetes.
I en pågående fas II-prövning vid Lunds universitet undersöker forskarna om diabetesbolaget Diamyd Medicals vaccinkandidat GAD65 kan förebygga eller fördröja utvecklandet av typ 1 diabetes i barn. Studien, Diaprev-IT har pågått sedan 2009 och inkluderar 50 barn från fyra års ålder med konstaterat ökad risk att utveckla typ 1-diabetes. Barnen behandlas med antingen GAD65 eller placebo och ska följas under fem år. Hittills har 14 barn fått diagnosen typ 1-diabetes, vilket enligt bolaget är färre än förväntat.

Nu planerar forskarna bakom studien att utöka den med ytterligare 80 barn i riskzonen för att utveckla typ 1-diabetes. Upplägget i den nya studien, Diaprev-IT 2, kommer enligt bolaget att likna den tidigare studien. Skillnaden är dock att barnen innan medicinering med två doser av läkemedelskandidaten eller placebo kommer att delas in i två grupper: de med normal respektive nedsatt glukosmetabolism.

- Vi har upptäckt att nästan samtliga 14 barn som insjuknat i den pågående studien Diaprev-IT tillhör den senare gruppen, säger Helena Elding Larsson, forskare vid Lunds universitet samt huvudprövare och sponsor för båda studierna.

Genom att inleda en ny, liknande studie med ytterligare 80 barn, och fortsätta hålla den pågående studien blind tills alla ingående barn är färdigbehandlade ökar det statistiska underlaget och enligt forskarna chanserna att se en eventuell effekt av vaccinet.

Forskarna i Lund har tidigare identifierat ett antal riskgener och biomarkörer som ger en ökad sannolikhet för att utveckla typ 1-diabetes. Genom screeningstudier har de lyckats identifiera barn med en förhöjd risk och sett att av dessa insjuknar 50 procent inom fem år och ännu fler på längre sikt om de inte får behandling.

År 2011 avbröt Diamyd Medical en stor fas III-prövning med vaccinkandidaten GAD65 mot typ 1-diabetes sedan den inte visat tillräckligt bra resultat . Därefter omstrukturerades bolaget och utvecklingen av läkemedelskandidaten har fortsatt i mindre skala i den nya bolagsformen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078