23948sdkhjf

ESS får ny rådgivare

Politikern Pia Kinhult ska hjälpa ESS att bli ett konsortium.
I månadsskiftet lämnar Pia Kinhult (M) sina politiska uppdrag för att tillträda som ny rådgivare för European Spallation Source, ESS som byggs i Lund. Det enda uppdraget som hon kommer att ha kvar är som ledamot i styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting, där hon ska ingå fram till mars nästa år.

På ESS kommer Pia Kinhult arbeta med att omvandla centret från ett aktiebolag till ett European Research Infrastructure Consortium – ett Eric-konsortium. Det är en företagsform som EU tagit fram för nya stora och internationella infrastrukturer för forskning. ESS fick godkänt av riskdagen förra året för att omvandlas till ett Eric-konsortium.

I grunden är Pia Kinhult entreprenör och politiker. Hon har haft uppdrag för Moderaterna i 20 år, först i Ängelholms kommun och senast som regionråd i Region Skåne de senaste tolv åren.

European Spallation Source , ESS, ska bli ett flervetenskapligt forskningscentrum baserat på världens mest kraftfulla neutronbaserade partikelaccelerator. Bygget av centret, som ska finnas i Lund, inleddes i september i år. Projektet är en internationell satsning som i dag har 17 länder i ryggen. Pia Kinhult kommer bland annat arbeta med att administrera samverkan mellan ESS och värdländerna Sverige och Danmark.

Läs det senaste om ESS här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078