23948sdkhjf

Immunicum köper patent

Förvärvar patent för en tumörcellsdödande teknik.
Det Göteborgsbaserade bioteknikbolaget Immunicum har förvärvat ett patent från det Uppsalabaserade forskningsbolaget Virex. Det gäller en adenovirusbaserad teknik som utvecklats av forskare på Rudbecklaboratoriet vid Uppsala universitet.

Immunicum kommer främst att använda virusvektorerna för att ladda dendritceller med tumörspecifika antigener. Dendritceller är en typ av immunceller som ingår i företagets terapeutiska vaccinplattform Subcuvax och den inköpta tekniken ska användas för att utveckla en ny typ av vaccin mot olika typer av cancer. Tekniken kan även användas för att få viruspartiklarna att föröka sig i, och döda, tumörceller – så kallad onkolytisk behandling.

Genom förvärvet av patentet kan Virex få tre delbetalningar – en villkorad och två ovillkorade – som tillsammans uppgår till 1,5 miljoner kronor. Dessutom tillkommer royaltyersättningar och en licens för vidareutveckling och kommersialisering av tekniken för onkolytisk behandling mot neuroendokrina tumörer (hormonproducerande tumörer).

En klinisk fas I/II-studie på detta planeras under våren 2015 och om projektet ger några intäkter har Immunicum rätt till royaltyersättningar. Om studien går vägen planerar Immunicum dessutom att utlicensiera tekniken för utveckling av onkolytiska behandlingar, då företaget själva vill lägga fokus på Subcuvax-plattformen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125