23948sdkhjf

Vitrolife köper fertilitetsbolag

Medtechbolaget köper danska Unisense Fertilitech för 90 miljoner kronor och aktier.
Det Göteborgsbaserade medicinteknikföretaget Vitrolife förvärvar danska Unisense Fertilitech – ett marknadsledande bolag inom embryoövervakning efter IVF-behandling via så kallad time-lapse-teknik.

Fertilitech har använts vid mer än 200 000 IVF-behandlingar i 47 länder. Fertilitech med huvudkontor i Århus, Danmark, har cirka 70 anställda och omsatte i fjol cirka 94 miljoner kronor. Resultat före avskrivningar, ebitda, uppgick till -25 miljoner kronor 2013. Bolaget har utvecklat och marknadsför time-lapse-inkubatorn Embryoscope, som används för övervakning av embryon i cirka två tredjedelar av alla IVF-cykler i världen där time-lapse används.

Vitrolife är sedan 2012 verksamt inom time-lapse genom produkten Primo Vision. Time-lapse-marknaden för IVF kan delas in i två segment utifrån typ av lösning. Den ena lösningen är ett specialutvecklat mikroskop som placeras i klinikens befintliga inkubator. Primo Vision är marknadsledare inom detta segment. Den andra lösningen är ett system där inkubator och mikroskop har integrerats. Embryoscope är marknadsledare inom detta segment.

Den sammanlagda försäljningen 2013 för Vitrolife och Fertilitech uppgick proforma till 547 miljoner kronor och resultat före avskrivningar till 90 miljoner kronor. Dessa belopp är enbart avsedda som illustration och inkluderar inte effekter av synergier, implementationskostnader eller avskrivningar på tillgångar till verkligt värde till följd av allokering av förvärvsköpeskillingen, skriver Vitrolife.

Vitrolife beräknar att förvärvet kommer att vara genomfört under november 2014. Transaktionen väntas påverka Vitrolifes ebitda per aktie negativt under 2014 och 2015 men bidra positivt från och med 2016, som ett resultat av ökad försäljning till följd av nyttjandet av Vitrolifes globala marknadsnärvaro samt kostnadssynergier.

Köpeskillingen uppgår på skuldfri basis till närmare två miljoner nyemitterade aktier i Vitrolife i enlighet med bemyndigande från årsstämman 2014 samt en kontant köpeskilling om 90 miljoner kronor. I samband med förvärvet sker en avräkning av köpeskillingen mot bolagets nettoskulder.

Nyemissionen förväntas innebära en utspädning av befintliga aktieägare om cirka nio procent. Utöver den fasta köpeskillingen kan en tilläggsköpeskilling motsvarande ett värde av 1,3 miljoner aktier utgå. Tilläggsköpeskillingen villkoras av uppfyllandet av definierade försäljningsmål avseende perioden 2015 respektive 2016 till 2017. Vitrolife avgör huruvida tilläggsköpeskillingen ska utbetalas i aktier eller kontanter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063