23948sdkhjf

Medivir får utökat FDA-godkännande

Hepatit C-läkemedlet Olysio godkänns i en ny kombination men behandlingstiden får Medivir-aktien att tappa.
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt Medivirs hepatit C-läkemedel Olysio som en interferon- och ribavirinfri behandling i kombination med amerikanska Gileads Sovaldi, sofosbuvir.

Olysio, även känt som simeprevir, har under det senaste året lanserats på bland annat den europeiska , japanska och amerikanska marknaden. Medivirs partner Janssen äger de globala marknadsrättigheterna för simeprevir med undantag för Norden där Medivir har rättigheterna.

Det nya godkännandet var helt enligt ritningarna, enligt Nordea Markets, och kombinationsbehandlingen används faktiskt redan nu, så kallad off-label-användning, i omfattande utsträckning.

Den rekommenderade behandlingstiden för Olysio i kombination med sofosbuvir är tolv veckor för patienter utan skrumplever. Motsvarande tid för patienter med cirros är 24 veckor. Det är lika länge som för kombinationskonkurrenten Harvoni som dock är betydligt billigare. Det är negativt för Olysio och kommer att göra det svårare att behålla en meningsfull marknadsandel i enligt banken.

Ljusare ser det ut för Gilead vars läkemedel Sovaldi, sofosbuvir, är en del av både det nya FDA-godkännandet och av Harvoni, som var den första kombinationsbehandlingen mot hepatit C att få marknadsgodkännande i USA.

Vid 10.30-tiden på torsdagen hade Medivir-aktien tappat runt 2 procent till knappt 114 kronor trots det amerikanska kombinationsgodkännandet. Nordeas rekommendation är sälj med en riktkurs om 120 kronor för Medivir-aktien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078