23948sdkhjf

Genovis i amerikansk patenttvist

Stämmer amerikansk enzymtillverkare för patentintrång.
Det Lundabaserade labbteknikföretaget Genovis har lämnat in en stämningsansökan mot amerikanska Promega till District Court, motsvarande tingsrätten, i Delaware i USA. Genovis anser att det amerikanska laboratorieföretagets nya produkt, enzymet Ides proteas, är allt för likt bolagets egen produkt Fabricator.

Den enzymbaserade produkten Fabricator används av bland annat läkemedelsindustrin för att karaktärisera och kvalitetskontrollera antikroppsbaserade läkemedel och har funnits på marknaden sedan 2009. Genovis har ett globalt patent för produkten som löper ut 2022 och har enligt uppgift inte lämnat någon underlicens till Promega.

- Det är tidskrävande att driva en process men det är samtidigt viktigt för Genovis att skydda bolagets och aktieägarnas immateriella tillgångar, säger Genovis vd Sarah Fredriksson i ett pressmeddelande.

Sarah Fredriksson påpekar också att patentintrånget endast gäller på den amerikanska marknaden.

Fabricator bygger delvis på enzymer framtagna av forskningsbolaget Hansa Medical, också det beläget i Lund, som äger tio procent av aktierna i Genovis.

- Vi följer utvecklingen rent informativt i och med vårt strategiska innehav i bolaget. Detta påverkar Genovis specifika affärsområde men saknar beröring med vår verksamhet, säger Emanuel Björne, vd i Hansa Medical i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078