23948sdkhjf

Hallå där Henrik Rhenman…

… som 1998 grundade världens bäst avkastande hälso- och sjukvårdsfond och som sedan drygt fem år förvaltar den framgångsrika life science-fonden Rhenman Healthcare Equity L/S, utsedd till den bästa globala hedgefonden i sin kategori av facktidskriften Eurohedge. Du var en av talarna på den nya investerardagen Serendipity Bee Summit 2014. Hur tänker du när du investerar?
- Vi som sköter fonden går efter tre huvudprinciper när vi investerar: diversifiera, tänk långsiktigt och anpassa investeringens storlek till risknivån. Den medicinska branschen är mycket speciell. Plötsligt kan ett projekt läggas ner eller en produkt bli indragen. Diversifiering innebär att vi investerar i flera olika typer av företag för att minska den totala risken. Att tänka och agera långsiktigt är också viktigt eftersom det finns många långa processer i branschen och det kan ta lång tid för ett företag att åstadkomma resultat. När det gäller att anpassa investeringen till risken så har jag en tumregel att om ett företag går dåligt så ska fonden inte gå ned mer än en procent.

Vilken slags företag investerar ni i?

- Vi investerar i både små och stora företag i life science-branschen, i Sverige och internationellt. I dagsläget har vi ungefär hundra portföljbolag fördelat på fyra delsektorer, där den största delen utgörs av bioteknikföretag. De har alla gemensamt att de har ett börsvärde på drygt 200 miljoner dollar, motsvarande 1,5 miljarder kronor. Undantaget är fem företag som vi valt att göra så kallade titthålsinvesteringar i. Vi tror att de har hög potential och vill investera i dem för att påminnas om att hålla koll på dem. Ett av dessa är det svenska medicinteknikbolaget Episurf Medical som utvecklar knäimplantat och har potential att bli jättestora.

Hur håller ni koll på vad som händer i forskningsvärlden?

- Vi har ett vetenskapligt råd och en styrelse som består av fem forskare från Karolinska Institutet och tre personer med mångårig erfarenhet från läkemedelsindustrin. De har valts ut för att de kompletterar varandra. Bland annat täcker forskarna fält som onkologi, metabolism och autoimmuna sjukdomar. Även andra finansiella aktörer har vetenskapliga råd men jag tror att vi är en av de fonder som använder det mest. Vi har minst fyra möten om året och utöver det kan vi kontakta experterna vid behov.

Vad ser du för trender på life science-marknaden?

- Det finns många olika trender på marknaden just nu. En stark trend i branschen är att tillväxtmarknader som Kina blir allt starkare. De står för mest tillväxt och många nya produkter kommer därifrån så det är viktigt att hålla koll på dem. Medtechsektorn har varit särskilt framgångsrik. Läkemedelsmässigt har det även skett en enorm utveckling inom onkologi, särskilt immunonkologi, och autoimmuna sjukdomar.

I grunden är du civilekonom från Handelshögskolan och civilingenjör i kemi från KTH. Hur kom du in på life science?

- Mina två första jobb var på läkemedelsbolaget Pharmacia, där jag fick vara med i ett riktigt succéprojekt, och Alfa Laval där jag var med och beskådade ett ordentligt misslyckande. Det fick mig att börja fundera på om jag kunde använda mig av dessa erfarenheter för att tjäna pengar i finansbranschen. Senare hamnade jag på SEB, där jag fick ansvaret för bankens läkemedelsfond efter att min chef kom på mig att sitta och läsa om läkemedel i Svenska Dagbladet. Genom detta lärde jag känna olika bolag och intresset för branschen ökade. Nu, mer än 20 år senare, är jag kvar i samma sektor och fascineras fortfarande av både dess komplexitet och de banbrytade forskningsgenombrott som hjälper människor till ett bättre liv.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067