23948sdkhjf

Nu sänker TLV priset

Från och med november gäller den nya prismodellen för äldre läkemedel.
Den 1 november trädde nya regler för prissättning av läkemedel i kraft. Den nya prismodellen gäller läkemedel som fick marknadsgodkännande för mer än 15 år sedan och som har svag generisk konkurrens, eller ingen alls. Deras pris sänks med 7,5 procent med start den 1 januari 2015.

Priserna baseras på ändringar i lagen om läkemedelsförmåner och prismodellen togs fram förra hösten av Läkemedelsindustriföreningen, Lif, och socialdepartementet. Syftet är att öka kostnadseffektiviteten hos användningen av läkemedel i Sverige.

Sänkningen sköts av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, och på sin hemsida har myndigheten publicerat en preliminärlista över de läkemedel vars pris kommer påverkas från den 1 januari. Bland dem finns Astrazenecas astmaläkemedel Pulmicort, Actavis läkemedel Antabus mot alkoholmissbruk och MSD:s inflammationshämmande nässpray Nasonex.

TLV utför sänkningarna antingen på eget initiativ eller efter en ansökan från berörda företag. På samma gång har företag som påverkas av prissänkningarna möjlighet att ge synpunkter på det underlag som ligger till grund för beslutet samt begära undantag. Den 5 december ska myndigheten fatta beslut utifrån inskickat underlag och sedan publicera en uppdaterad lista.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063