23948sdkhjf

Det omöjliga kan snart bli möjligt

Forskningen kan ge oss mer än lindring, skriver Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska Sverige.
Jag upphör aldrig att fascineras av nya upptäckter inom medicinsk forskning och hur dessa kan rädda människor från svåra sjukdomar, eller åtminstone lindra lidandet. Vi tar nog de behandlingar som finns i dag för givna och glömmer bort att det inte är så länge sedan det faktiskt inte fanns någon bot för många sjukdomar.

Men det finns fortfarande en mängd sjukdomar där behandling saknas eller är otillräcklig. En av dessa är demens. Det finns idag ingen bot för demens och att drabbas är ett skräckscenario för många. Att leva, men inte längre vara sig själv. Att bli en börda för närstående.

Varje år får ca 25 000 individer en demensdiagnos. I takt med att vi blir äldre blir demenssjukdomar allt vanligare. För varje femårsperiod en person lever efter 65 års ålder, fördubblas risken att drabbas av demens. År 2012 beräknades de totala samhällskostnaderna för demenssjukdomar i Sverige vara cirka 63 miljarder kronor och cirka 158 000 människor i Sverige uppskattades lida av demenssjukdom, varav Alzheimers är den vanligaste. Denna siffra kan väntas öka med en åldrande befolkning

Svenska forskare har lyckats lindra Alzheimerpatienters minnesförsämringar genom långtidsbehandling med symptomlindrande läkemedel. Utöver minskat lidande innebär detta samhällsbesparingar. Årskostnaden för läkemedelsbehandlingen är cirka 12 000 kronor per år, vilket minskar behovet av demensboende som annars kostar cirka 500 000 kronor per år.

Lindring är mycket värdefullt, men forskningen kommer att kunna ge oss mer. Hjärnforskningen gör stora framsteg och nu pågår studier med mål att faktiskt stoppa demenssjukdomar. Forskare vid Uppsala universitet har till exempel tagit fram ett nytt potentiellt läkemedel för behandling av Alzheimerpatienter i ett tidigt skede i sjukdomsförloppet. Det verkar genom att eliminera skadliga proteinformer i hjärnan. De kliniska prövningarna väntas vara klara år 2016.

Tänk om detta faktiskt fungerar. Tänk alla människor som skulle slippa försvinna in i demensens värld för att aldrig återfå sitt verkliga jag. Tänk alla besparingar som kunde göras för samhället. Jag hoppas och tror verkligen att vi inom en närliggande framtid ska kunna lägga Alzheimers och andra demenssjukdomar till listan av diagnoser som vi tar för givet är behandlingsbara. Och genom att politiskt prioritera goda förutsättningar för medicinsk forskning och innovation kan den listan bli längre och längre. En långsiktig, blocköverskridande satsning på life science är det vi vill se riksdagen ta beslut på nu.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064