Medtech ger sig in i ebolaracet
Amerikanskt medtechbolag startar upp kliniska studier med sin blodfiltrerande produkt.
Studien är en följd av att produkten använts för att behandla en tysk patient som utvecklat multiorgansvikt till följd av en infektion med det dödliga ebolaviruset. I kombination med antivirala läkemedel ledde behandlingen till att patienten blev fri från viruspartiklar, enligt nättidningen Fierce Medical Devices.
Hemopurifier-kassetten innehåller molekyler som drar till sig och binder vissa viruspartiklar och immunhämmande proteiner, vilket motverkar virusets förmåga att sprida sig på samma gång som immunsystemet får en chans att bekämpa infektionen. Produkten kan kopplas till en maskin för dialys eller kontinuerlig njurersättningsterapi och förhoppningen är att den i framtiden kan användas för att behandla virussjukdomar som ebola, hiv och hepatit C.
Som en följd av det pågående utbrottet av det dödliga ebolaviruset i Västafrika arbetar företag från hela världen för fullt med att ta fram nya behandlingar mot den dödliga virussjukdomen. Några exempel på länder där sådan forskning bedrivs är Finland , Danmark och USA. För att snabba på utvecklingen uppmuntrade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i oktober företag som utvecklar läkemedel eller vacciner, som det främst rört sig om hittills, mot viruset att ansöka om särläkemedelsstatus både i EU och USA.