23948sdkhjf

Biotechbolag får 42 miljoner

Glionova får finansiering för att ta sitt hjärncancerpreparat till klinisk fas.
Det Stockholmsbaserade bioteknikföretaget Glionova Therapeutics har tilldelats 42 miljoner kronor från danska Novos såddfinansiär Novo Seeds samt från investmenbolaget Healthcap. Healthcap var även med och grundade Glionova tillsammans med forskarna Patrik Ernfors och Lars Hammarström från Karolinska Institutet som tog fram småmolekylspreparatet GLN-1001 samt universitetets innovationsbolag Karolinska Innovation.

Planen är att de nytillförda pengarna ska användas för att ta preparatet GLN-1001 genom prekliniska studier fram till klinisk fas.

- Om allt går bra så borde vi kunna inleda en klinisk fas I-studie år 2016. Vi hoppas att vi kan genomföra den i Sverige men vi är även öppna för andra alternativ, säger Eugen Steiner, vd för Glionova och venture partner i Healthcap.

Förhoppningen är att GLN-1001 ska bli en ny oral behandling mot den aggressiva hjärncancerformen glioblastom. Molekylen riktas mot specifika svagheter hos tumörceller och har i djurmodeller med humana glioblastomtumörer visat sig ha en positiv effekt på överlevnaden.

Glioblastom är den vanligaste formen av hjärncancer men på samma gång är det en mycket ovanlig sjukdom och företaget planerar därför att ansöka om särläkemedelsstatus för GLN-1001 både i USA och EU.

- En särläkemedelsstatus skulle underlätta utvecklingen av GLN-1001 avsevärt och vi planerar att ansöka om det när vi har tillräckligt med data. Det blir antagligen nästa år. Trots många år av forskning på glioblastom har man inte lyckats utveckla någon behandling som förbättrar den dystra prognosen så det finns ett stort behov av nya behandlingar, säger Eugen Steiner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095