23948sdkhjf

Recipharm utför miljardköp

Förstärker verksamheten i sydvästra Europa genom köp av det portugisiska CDMO-företaget Lusomedicamenta.
Recipharm köper det Lissabonbaserade CDMO-företaget Lusomedicamenta Sociedade Técnica Farmacêutica S.A. Syftet med köpet är bland annat att den svenska kontraktstillverkaren ska stärka sin verksamhet i sydvästra Europa genom tillgång till nya kunder, nya anställda, Lusomedicamentas immateriella rättigheter med mera.

Köpeskillingen delas upp i en kontant betalning om 67,1 miljoner euro, motsvarande 621,6 miljoner kronor i kombination med aktier av serie B i Recipharm till ett värde av 406 miljoner kronor. Aktierna har skapats genom en apportemission. Utöver det kan en tilläggsköpeskilling på 12 miljoner kronor tillkomma beroende på Lusomedicamentas resultat år 2014. Totalt kan köpet komma att uppgå till drygt en miljard kronor.

Lusomedicamenta har specialiserat sig på tillverkning och utveckling av fasta, flytande och halvfasta doseringsformer och sterila oftalmiska produkter. Företaget har dessutom investerat i en anläggning för tillverkning av brustabletter.

Köpet ger Recipharm tillgång till Lusomedicamentas kunder och exportverksamhet. Dessutom utökas Recipharms lista över immateriella tillgångar.

- Förvärvet av Lusomedicamenta utgör ett utmärkt tillägg till Recipharm-koncernen och ligger perfekt i linje med vår strategiska plan att nå ut på nya marknader, etablera nya kundrelationer och konsolidera branschen för att bli ett ledande CDMO-företag. Den nya kundbasen i kombination med en betydande IP-stöttad försäljning ger oss många nya spännande möjligheter. Jag är särskilt nöjd över att vi har lyckats nå en överenskommelse med Lusomedicamentas tidigare ägare som arbetar i företaget om att de stannar kvar och tar företaget till nästa nivå tillsammans med oss, säger Thomas Eldered, vd Recipharm, i ett pressmeddelande.

Fram till slutet av september hade Lusomedicamenta under de senaste tolv månaderna intäkter på 456 miljoner kronor och en vinst före skatt på 114 miljoner kronor. Köpet av bolaget förväntas öka Recipharms försäljning med 20 procent och ska ge ett positivt bidrag till Recipharms lönsamhet samt vinsten per aktie redan från det första kvartalet år 2015.

Lusomedicamenta är de t andra bolaget som Recipharm köper upp under hösten, efter italienska Corvette Pharmaceutical Services Group , ett köp som också uppgick till nästan en miljard kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078