23948sdkhjf

”Om man har chansen måste man våga söka”

Byråkratin är tungrodd och uttagningsprocessen en mardröm. Men fyller man kriterierna är ERC en finansieringskälla man inte få missa, menar Lundaforskaren Ramin Massoumi.
I våras publicerade Ramin Massoumis ERC-finansierade forskargrupp nya rön om markörer för att identifiera olika stadier av bland annat levercancer.

- Vi satt på universitetssjukhuset i Malmö innan, men det var trångt som bara den. Här har vi gott om plats att växa, säger Ramin Massoumi när vi snirklar oss upp för spiraltrappan på Medicon Village i Lund.

Hans forskargrupp är en del av de 200 universitetsanställda, främst cancerforskare, som flyttat in i forskningsparken. Vägg i vägg finns Region Skånes biobank och Regionalt Cancercentrum Syd. Men det var på håret att Ramin Massoumi fick sin plats här. År 2009 höll hans forskarassistentjänst vid institutionen för laboratoriemedicin bekostad av Vetenskapsrådet på att ta slut och han fick se sig om efter ny försörjning.

- Jag sökte pengar från ERC i samma veva som min tjänst höll på att gå ut och hade tur som fick det. Det var väldigt bra att ha i handen när jag pratade om min framtid med dekanen, säger Ramin Massoumi.

Pengarna, 1,2 miljoner euro , och prestigen från ERC hjälpte till att säkra ytterligare miljoner från Vetenskapsrådet och Cancerfonden. I dag basar Ramin Massoumi över en sju man stark forskargrupp inriktad på att identifiera proteiner som fungerar som markörer för olika stadier av främst hud- och levercancer.

I nästa steg försöker de hitta läkemedelskandidater som hämmar dessa proteiners funktion i tumörbildning. Gruppen har bland annat identifierat ett protein som visat sig vara inblandat i metastaseringen av hudcancer, ett fynd som Ramin Massoumi hoppas ska resultera i ett läkemedel någon gång i framtiden.

ERC:s bidrag på motsvarnade nästan elva miljoner kronor över fem år ger en trygghet och långsiktighet som få svenska forskningsfinansiärer kan matcha. Men en helt smärtfri upplevelse har det inte varit för Ramin Massoumi. Han beskriver en urvals­process som mer liknar en uttagning till tv-programmet Idol och inkluderar muntlig presentation inför en domarpanel i Bryssel. Pappersexercisen för den som väl får pengarna är också betydligt mer omfattande än för svenska finansiärer, menar Ramin Massoumi.

- Det är verkligen många papper som ska fyllas i. All byråkrati har gjort att jag ibland sagt ”fasen, jag skulle inte ha sökt”, säger han.

Ändå uppmanar han alla som kan att söka.

- Har man chansen och ryms inom kriterierna vad gäller ålder och karriärsteg, så måste man söka. Även om man inte får pengar så kan man få respons på hur ens projekt förhåller sig till resten av Europa och världen eftersom det granskas av toppforskare inom fältet, säger Ramin Massoumi.

[tboot_well width="50%"]

Tips för dig som vill söka ERC-pengar

Gör en bedömning av hur konkurrenskraftig du är i dag och om det är rätt tidpunkt att söka. Lyckas du inte tillräckligt väl får du inte söka igen de närmaste 1-2 åren.
Projektet ska vara innovativt och visionärt, med ett visst mått av risktagande så att det blir framstående. Skriv inte vad du vill få fram om sex månader utan vad du vill uppnå på ett antal år.
Lyft det som är nyskapande och originellt så att både experter och generalister i panelen förstår genombrottspotentialen i ditt projektförslag.

Källor: Ana Beramendi och Ramin Massoumi

[/tboot_well]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063