23948sdkhjf

EU avskaffar sin vetenskapliga chefsrådgivare

Professor Anne Glover får gå när EU avskaffar tjänsten som vetenskaplig chefsrådgivare.
Rollen vetenskaplig chefsrådgivare , CSO, för EU-kommissionen avskaffas. Sedan tjänsten skapades har skotska Anne Glover, professor i molekylärbiologi och cellbiologi vid University of Aberdeen, suttit på positionen. Hon kommer att sitta kvar som ledamot i EU-kommissionen fram till slutet av januari nästa år.

CSO-tjänsten är en del av EU-kommissionens rådgivande byrå för europapolitik, Bureau of European Policy Advisers, Bepa, och skapades år 2012 för att hjälpa EU-kommissionen att fatta fler evidensbaserade beslut. Avskaffandet av CSO-tjänsten är en följd av att Bepa ska ersättas med det nya centret European Political Strategy Centre, EPSC. Där ska det inte finnas en vetenskaplig chefsrådgivare.

Tjänsten har sedan tidigare fått kritik, bland annat från miljöorganisationen Greenpeace som tillsammans med andra organisationer i juli skickade ett brev till Jean-Claude Juncker, som blev ny ordförande för EU-kommissionen den 1 november i år. Där lyfte organisationerna fram att de ansåg att CSO-rollen lade för stor makt hos en enstaka person.

Som svar skickades ett nytt brev till Jean-Claude Juncker från 773 personer och 40 vetenskapliga organisationer som försvarade tjänsten och menade att den var ett viktigt verktyg för att nå fram med vetenskaplig rådgivning till EU-kommissionen. Breven följdes av fler skrivelser från båda sidor.

Nu har rollen avskaffats och kritiker uttrycker nu en oro för att arbetet med mer evidensbaserade strategier i EU kommer att gå på sparlåga. Men Anne Glovers arbete ska ersättas med oberoende vetenskaplig rådgivning, sade Mina Andreeva, talesperson för kommissionen, till tidskriften Science i veckan. Hur upplägget för detta ska se ut är dock fortfarande oklart.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063