23948sdkhjf

Actavis blir Big Pharma

Knycker botoxtillverkaren Allergan framför näsan på Valeant.
Actavis meddelade i går måndag att det amerikanska läkemedelsbolaget ska köpa Kalifornienbaserade Allergan. Förvärvet förväntas landa på cirka 66 miljarder dollar, motsvarande 489 miljarder kronor. Betalningen kommer att delas upp i en kontant betalning motsvarande 956 miljarder kronor kombinerat med Allergan-aktier till ett värde om cirka 1 621 kronor per aktie.

Köpet innebär en breddning av Actavis läkemedelsportfölj med preparat inom fälten oftalmologi, neurologi och dermatologi/plastikkirurgi, där bland annat storsäljaren botox ingår. Dessutom följer Allergens forskning- och utvecklingsportfölj med i köpet. Där uppges det finnas ungefär 15 projekt i medel- till sen utvecklingsfas.

Förvärvet väntas dessutom stärka Actavis närvaro både på den amerikanska marknaden och i andra länder. Totalt kommer det nya företaget ha produkter på 100 marknader och genom förvärvet av Allergan förväntas Actavis få motsvarande 170 miljarder kronor i försäljningsintäkter nästa år. Det innebär att företaget blir ett av världens tio största läkemedelsföretag, enligt ett pressmeddelande.

Köpet har godkänts av båda företagens styrelser och vd för det nya bolaget blir Actavis nuvarande chef Brent Saunders.

Ett annat företag som budat på det amerikanska botoxföretaget är kanadensiska Valeant. Ett av dessa bud nobbades under sommaren , då Allergan menade att budet var för lågt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078