23948sdkhjf

Boehringer tackar nej till Atheras antikropp

Athera letar nya samarbetspartners när Boehringer Ingelheim drar sig ur optionsavtalet för antikroppen PC-mab.
I juni 2013 tecknade läkemedelskoncernen Boehringer Ingelheim ett optionsavtal med Karolinska Development-bolaget Athera Biotechnologies som gav företaget en exklusiv option att ta över utvecklingen av Atheras antikropp PC-mab efter att den gått igenom en fas I-studie. I samband med detta betalades en optionsavgift till Athera.

Under föregående vecka meddelade Boehringer att företaget drar sig ur avtalet. Avhoppet är en följd av att Boehringer genomför ändringar i sin forsknings- och utvecklingsstrategi.

- Jag kan inte säga så mycket om varför Boehringer drog sig ur PC-mabprojektet, men företaget har publikt under hösten talat om 15-procentiga nedskärningar i verksamheten och det återverkar givetvis på många håll, säger Atheras vd Carina Schmidt.

Den humana monoklonala antikroppen PC-mab riktar sig mot molekylen fosforylkolin som spelar en viktig roll i den inflammatoriska processen bakom åderförkalkning. PC-mab utvecklas till en behandling av patienter med hjärtkärlsjukdomar som har en förhöjd risk för sekundära komplikationer och dödsfall.

De första patienterna fick sin inledande behandling i Atheras kliniska fas I-studie med PC-mab i oktober i år. Utvecklingen av PC-mab finansieras av det EU:s FP7-program, som en del i projektet Cardimmun. Att Boehringer dragit sig ur optionsavtalet förväntas inte påverka genomförandet av studien.

- Den kliniska utvecklingen av PC-mab fortsätter som planerat, med fas I-studien som nu pågår och som beräknas vara klar i mitten av nästa år samt ytterligare planerade aktiviteter. På samma gång intensifierar vi förstås arbetet med att säkra en ny partner som kan ta över den senare kliniska utvecklingen, inklusive fas II, och kommersialisering av det framtida läkemedlet, säger Carina Schmidt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078