23948sdkhjf

Svenska bolag längtar till USA

Bristen på riskkapital får forskande bolag att snegla mot den amerikanska börsen enligt en rapport av konsultbolaget EY.

Det är stor skillnad på hur väl stora och små life science-bolag återhämtat sig efter finanskrisen, det visar studien Nordic life sciences sector study 2014 som konsultbolaget EY gjort. Rapporten visar att noterade bolag efter kraschen tog in mycket kapital på den publika marknaden i form av nyemissioner men sedan ungefär två år tillbaka kommer större delen av kapitalet hos etablerade bolag med positiva kassaflöden från lån.

För mindre bolag

som saknar de större bolagens kreditvärdighet är situationen klart tuffare.

- För forskningsintensiva bolag är kapitalmarknaden mycket sämre än innan finanskrisen, säger Staffan Folin, partner på EY och en av författarna till rapporten.

Bristen på kapital på hemmamarknaden har fått flera life science-bolag med noteringsplaner att vända blicken mot USA-börsen. Där finns många fler investerare, mer kapital att hämta samt oftare attraktivare värderingsnivåer. För svensk life science i stort är det dock inte goda nyheter eftersom en börsintroduktion i USA ökar risken att bolaget på sikt flyttar såväl verksamhet som ägarskap dit.

- Det här är ett problem som hela EU brottas med, efter Lehmanskraschen och den påföljande finanskrisen har bankväsendet successivt reglerats i Europa för att skydda ekonomin. Men det har också gjort att det är svårt för mindre banker, analytiker och investerare som har fokus på små- och mellanstora bolag att verka i EU.

Enligt Staffan Folin får kapitalbristen påtagliga följder för många bolag, i synnerhet de som har en produkt på väg in i klinik eller som är på väg ut på marknaden och menar att det i värsta fall går så långt att ett bolag får lägga ner för att det inte får finansiering.

- Problemet är att det finns alldeles för få investerare och därmed riskvilligt kapital i Norden i dag jämfört med för femton år, säger han.

Life science-branschen var under den senare delen av 90-talet väldigt het. Det ledde i sin tur till att några av bolagen blev övervärderade och avkastningen lägre än förväntat för de som investerade i riskkapitalfonder. Det här ledde till att dessa institutionella investerare valde att lägga sina pengar i andra områden och många riskkapitalbolag följde då efter.

- Avkastningen var helt enkelt för dålig för de stora pensionsfonderna och försäkringsbolagen som investerar i riskkapitalbolagen. I stället valde de att stoppa in pengarna i andra fonder, till exempel inom Private Equity som investerar i mognare bolag, säger Staffan Folin.

Han tror att en möjlig lösning kunde vara att staten hjälpte till med olika åtgärder.

- Det behövs starkare incitament för att locka investeringar till bolagen och spetskompetensen måste lockas att stanna kvar i landet.

[tboot_well width="50%"]

Om studien

Nordic life sciences sector study 2014 är gjord av konsultbolaget EY.

Författarna har analyserat life science-branschen i de nordiska länderna, undantaget Island, under tidsperioden 2005-2013.

[/tboot_well]

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081