23948sdkhjf

Astra i fettsamarbete med Umeåbolag

Umeåbaserade Lipigon ska hjälpa Astrazeneca att screena fram blodfettssänkande läkemedel.
Läkemedelsjätten Astrazeneca har ingått ett samarbete med Umeåbaserade Lipigon Pharmaceuticals som innebär att en metod för att identifiera blodfettssänkande substanser ska etableras på Astrazenecas sajt i Mölndal.

Metoden har utvecklats av Lipigon för att snabbt kunna sålla fram substanser med en potential att bli nya blodfettssänkande läkemedel. Företagets eget fokus ligger på att utveckla småmolekylära läkemedel som verkar genom att aktivera det lipidnedbrytande enzymet lipoproteinlipas för att sänka nivåerna av triglycerider i blodet, ett projekt som Lipigon söker samarbetspartners för.

- Lipigon Pharmaceuticals besitter unik kunskap och teknologi som möjliggör identifikation av startpunkter för läkemedelsutveckling mot förhöjda blodfetter. Timingen på vårt samarbete med Astrazeneca är perfekt. Tillsammans med Astrazeneca finns en möjlighet att screena 100 gånger fler substanser än vad vi själva har kapacitet till. Samarbetet är också en kvalitetsstämpel på oss som bolag och på vårt projekt. Detta avtal är på så sätt ett mycket viktigt steg i vår ambition att växa som företag och senare utöka vår produktportfölj, säger Stefan K Nilsson, Lipigons vd samt forskare på institutionen för medicinsk biovetenskap vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Lipigon är ett spinoff-bolag från Umeå universitet. Företaget bildades 2010 av Stefan K Nilsson och forskaren Gunilla Olivecrona.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063